fbpx

У військовій хроніці "Два дні в Іловайську" покажуть, з чого починався Іловайський котел

Культура 13:47, 23.12, 2014

Подіям війни за кілька днів до Іловайського котла присвятив свій документальний фільм-хроніку військовий кореспондент добровольчого полку "Азов", франківський журналіст Руслан Ганущак. "Два дні в Іловайську" – перший фільм творчої групи інформаційного центру "Азову". Сам автор уважає його реквіємом.

Двадцятихвилинний документальний фільм розповідає про події 20 і 21 серпня, коли Іловайськ уже був у кільці і бійцям "Азову" довелося пробиватися з оточення, щоби вийти з міста після проведення там бойової операції. В одному з цих боїв "азовці" понесли великі втрати – більше 10 поранених і двоє загиблих, розповів на прес-конференції з нагоди презентації військової хроніки "Два дні в Іловайську" журналіст Іван Харків, доброволець "Азову". Загибель наймолодшого бійця "Азову", 18-річного волинянина Хоми, який своїм тілом накрив гранату і врятував життя побратимам, є центральним епізодом фільму.

"Цей хлопчик Хома – приклад для тих українських чоловіків, які сидять вдома і шукають приводу, щоби не йти воювати",  сказав Іван Харків.

Перша версія хроніки була офіційним звітом про бій і водночас реквіємом загиблим "азовцям" – волинянину Хомі і луганчанину Аксьону. Теперішня хроніка змальовує події більш широко – до фільму увійшли епізоди, в яких події коментують бійці добровольчих батальйонів "Дніпро", "Донбас", "Шахтарськ" та підрозділів Збройних сил. Хто воює на Сході України, що там роблять добровольчі формування і чому українська армія прийшла на Донбас – на такі запитання дає відповіді своїм фільмом Руслан Ганущак.

"На противагу російським пропагандистським кінофільмам і серіалам, які зняті, щоби вмотивувати присутність російських військ на українській території, документальний фільм "Два дні в Іловайську"  це чистий документ, військова хроніка без коментарів кореспондентів. І це дає змогу дотримуватися об’єктивності, показувати правду та залишити глядачам право самим оцінювати події, які передували Іловайському котлу",  відзначив Сергій Сивачук, волонтер, керівник громадянського корпусу полку "Азов".

За його словами, досі українські військові програвали інформаційну війну тому, що правдиво не розказували і не показували події так званого АТО. Творча група полку "Азов" уже почала надолужувати  видає свою газету "Чорне сонце" і створює відеостудію.

"Щоби робити цікавий і гарячий документальний матеріал. Насамперед для інтернет-користувачів",  сказав Сергій Сивачук.

"Можливо, колись ці документальні матеріали будуть використані як докази, наприклад, при розслідуванні подій, що призвели до розстрілу наших військових під Іловайськом",  додав Руслан Ганущак. 

Фільм військового кореспондента, добровольця полку "Азов", франківця Руслана Ганущака "Два дні в Іловайську" дивіться в кінотеатрі "Люм’єр" 25 грудня. Початок о 15.20.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: