fbpx

У воді у Калуші немає ні туберкульозних, ні трупних паличок — санепідстанція

Суспільство 16:43, 21.05, 2014

Ажіотаж через погану якість води у Калуші спричинив породження різних чуток та страхів. За словами начальника Калуського районного управління Держсанепідслужби Оксани Ананевич, до санепідстанції надходить багато телефонних дзвінків, а калушани уже говорять про присутність у питній воді туберкульозних і трупних мікроорганізмів.

Повідомте людей, щоб не було різних чуток: ніяких трупних чи туберкульозних паличок у водопровідній воді у місті немає, — звернулася до журналістів Оксана Ананевич. — Мікробіологічні показники у нормі, бо витриманий режим хлорування води, – пишуть Вікна

Калуська санепідстанція моніторить якість води з 16 травня щодня. Контрольна точка забору проб — після резервуару чистої води на вулиці Павлика, на виході у міську мережу.

Так, 16 травня каламутність води становила 23,4 мг/дм куб. при нормі не більше 1,5 мг/дм куб.; кольоровість — 30 градусів при нормі не більше 20. Найгірша за якістю вода була у неділю, 18 травня: каламутність — 78,1 мг/дм куб. (тобто перевищення норми у 52 рази), кольоровість — 45 (перевищення норми більш ніж удвічі).

Таку воду не можна не тільки пити – нею не можна мити посуд чи руки. Тому усі ці дні усю водопровідну воду у Калуші гіперхлорують. 

На сьогоднішній день каламутність знизилася до 10,4 мг/дм куб., а кольоровість прийшла у норму.

Усі ці дні мікробіологічні показники були у нормі. За словами Оксани Ананевич, санепідстанція користується новим апаратом, який дає можливість отримувати результати щодо мікробіології втричі швидше — упродовж однієї доби.

"При такій мутності ми боялися вірусологічного забруднення, — каже Оксана Ананенвич. — Адже у 2008 році, після повені, у питній воді були виявлені антигени до вірусного гепатиту А. Причому не відразу: повінь була у липні, а вірус виявили у листопаді". 

Згідно із попередніми даними, які сьогодні навела Оксана Ананевич, наразі ні вірусу гепатиту А, ні ротавірусної інфекції не виявлено. Результати щодо ентеровірусів будуть лише наступної п’ятниці.

Наразі у Калуші зберігається режим гіперхлорування води. Дитячі садки відкриються лише у п’ятницю, оскільки нині проводиться механічна промивка мережі, а школи поки що на сухпайку. Планові операції у Калуській ЦРЛ відновлять не швидше понеділка. До речі, Калуська ЦРЛ — єдиний бюджетний заклад у місті, який може провести хлорування своєї системи водопостачання.

За словами заступника головного лікаря Калуської ЦРЛ Наталії Кінаш, з 19 травня відбувається монтіринг кількості хворих на кишково-шлункові захворювання. Зростання кількості таких хворих не зафіксовано: за кілька днів до лікарні поступив лише один калушанин із таким діагнозом. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: