fbpx
  • Головна
  • Новини
  • У Єзуполі треба збудувати нову лікарню, а на місці старої зробити меморіал пам’яті жертв НКВС, – Ольга Галабала

У Єзуполі треба збудувати нову лікарню, а на місці старої зробити меморіал пам’яті жертв НКВС, – Ольга Галабала

06:57, 13.01, 2015

Єзупільську міську лікарню слід перевести в нове приміщення, а на території нинішнього закладу, де недавно виявили рештки майже двохсот жертв катів з НКВС, спорудити меморіал.

На цьому наполягає член Ради політичної партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала.

"Чиновники завжди знаходять кошти в бюджеті на такі речі, як надбавки до своєї зарплати чи премії, проте забувають виділяти кошти на найнеобхідніше – медицину. Цього року нарешті потрібно передбачити гроші на завершення будівництва нового приміщення для міської лікарні", – вважає Галабала.

З ініціативи Ольги Галабали народний депутат України Юрій Дерев’янко адресував Кабінету Міністрів та голові Івано-Франківської ОДА відповідне депутатське звернення. У ньому нардеп просить чиновників врахувати при формуванні бюджету необхідність завершення робіт зі зведення в селищі Єзупіль Тисменицького району нового приміщення для лікарні.

Нагадаємо, двохповерхову недобудову, яка планувалася під адмінбудинок, селищна рада та загальні збори пайовиків селянської спілки "Єзупільска" передали під лікарню ще на початку 2000-их років. Керівництво області обіцяє кошти на добудову приміщення з 2001 року, проте проблема досі не вирішена.

"Новобудова вже мала бути давно завершена, але ніколи на неї не могли знайти коштів. Якщо нове приміщення буде добудоване, то на території  теперішньої лікарні має бути меморіал",  підтримує ініціативу Ольги Галабали головний лікар Єзупільської лікарні Михайло Запухляк.

Сьогодні лікарня залишається у будівлі старого монастиря 15 століття. З 1944 по 1956 роки це приміщення використовували як в’язницю НКВС. Тут утримували й катували патріотів, борців за волю України та їхні родини, які відправляли в радянські концтабори в Сибіру та на Далекому Сході Росії.

На території лікарні з 2011 року члени івано-франківського обласного історико-просвітницького товариства "Меморіал" проводять розкопки. У грудні минулого року було виявлено братську могилу страчених під час червоного терору. Всього за час розкопок знайдено рештки 191 особи, замордованих катами з НКВС. На деяких останках чітко помітні кульові отвори. Є кістки з численними переломами, що свідчать про катування, сліди ударів тупими предметами. У цій же могилі натрапили на гільзи від набоїв до зброї, що була у вжитку підрозділів НКВС. Більша частина скелетів належить чоловікам віком від 20 до 40 років. Близько 40 осіб  до 20 років. У могилі знайдено понад два десятки жіночих скелетів.

Тому, на переконання Ольги Галабали, сьогодні перенесення лікарні до іншої будівлі стоїть як ніколи гостро. А на місці масового поховання слід збудувати меморіал пам’яті закатованих більшовиками українських патріотів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: