fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • У Заболотівській лікарні скоротили півсотні працівників та зекономили три мільйони гривень на утримання закладу

У Заболотівській лікарні скоротили півсотні працівників та зекономили три мільйони гривень на утримання закладу

Здоров'я 12:48, 28.05, 2019

Півтора року тому селище Заболотів у Снятинському районі Івано-Франківської області створило свою об’єднану громаду. До неї увійшли села Ганьківці, Вишнівка, Іллінці, Олешків, Любківці, Рудники, Троїця, Тростянець, Шевченкове, Зібранівка, Рожневі Поля та Заболотів. Заболотівська ОТГ єдина в області прийняла на баланс районну лікарню та утворила некомерційне комунальне підприємство (КНП). Тож сьогодні до Заболотівської лікарні їдуть за послугами жителі усього району.

За словами голови ОТГ Івана Танюка, збереженню і успішній діяльності лікарні передували непопулярні рішення щодо звільнення працівників, пише Бліц-Інфо.
"За два дні ми з головним лікарем скоротили півсотні медиків, які працювали за кордоном, а рахувалися тут. Минулого року за кошти громади ми закупили комп’ютерну техніку для лікарні. Окрім того, у нас немає боргів по зарплаті", – розповідає голова.

У свою чергу директор КНП Заболотівська районна лікарня Ігор Палійчук запевняє, що після об’єднання стало набагато краще як персоналу, так і пацієнтам.

"Після об’єднання за кошти громади нам закупили комп’ютери, придбали новий електрокардіограф, аналізатор крові в лабораторію. Окрім того, в Рудниках за кошти з Держбюджету зараз будується амбулаторія і нам передали новий автомобіль для неї. Якщо говорити про потреби, то потрібен новий рентгенапарат, аналізатори, фіброгастроскоп. Але загалом, всім необхідним для роботи ми забезпечені", – каже Палійчук. 

Лікарня обслуговує 15 тисяч населення об’єднаної громади, але насправді пацієнтів є набагато більше. Адже села, які межують з ОТГ, але не увійшли до неї, уклали договори на обслуговування. Загалом, за словами головного лікаря, в Заболотівській громаді є дві амбулаторії, третя будується, а ще 10 ФАПів.

"Багато людей з-за меж ОТГ уклали договори з нашими лікарями. Наприклад села Тулуків, Хлібичин. Тож ми як обслуговували 30 тисяч до об’єднання, так і лишилося. Якщо люди уклали договори з нашими лікарями, то ми не беремо гроші за обслуговування, хто не уклав, платять 100 гривень благодійного внеску. Частково заробляємо на себе, здаючи приміщення в оренду, вишки. Загалом  в лікарні шість відділень, в яких 85 ліжок", – пояснює головний лікар.

Ігор Палійчук пригадує, що, аби зберегти лікарню, минулого року скоротили 49 працівників. Це дозволило зекономити три мільйони гривень на утримання закладу. Втім скорочували господарський персонал, другі пости і тих, хто працював лише на папері.

В коридорі лікарні черг немає, всі приходять на призначений час. Мешканка громади пані Ліля зараз на денному стаціонарі. Жінка каже, що обслуговування в лікарні стало кращим, ніж було раніше. Втім, каже, не можна очікувати, що все буде і відразу, треба мати терпіння.

У кабінеті сімейного лікаря Ярослави Калинчук стоїть ноутбук і комп’ютер для медсестри. Медик розповідає, що, хоча можна записатися онлайн, більшість пацієнтів все ж приходять особисто.

"Пацієнти мають мій телефон, телефонують, консультуюся і записуються на прийом. Хоча старші люди за звичкою приходять в реєстратуру і особисто записуються. Поки що мало хто реєструється на прийом онлайн. Людина може це зробити, але рівень знань і володіння комп’ютером є хіба що у молоді. Молоді люди хочуть змін, нових технологій, а старші звикли приходити особисто. За тиждень одиниці записуються онлайн", – визнає лікарка.

Ярослава Калинчук набрала 1620 пацієнтів (90%). Надає всі послуги: обстеження, консультації, профілактичні щеплення. Зізнається, що зарплати змінилися дуже відчутно. Звичайно, є й більше навантаження, адже люди приїздять з сіл.

"Я маю свою машину і є транспорт лікарні, тож виїхати до пацієнта не є проблемою. Якщо це ургенція і немає людей на прийом, то їду відразу. В інших випадках їду, коли визначений час викликів", – пояснює сімейний лікар.

Ярославі Калинчук хотілося би, щоб медики були забезпечені за європейськими стандартами, але вони розуміють, що ми проходимо складний етап, який європейські країни пройшли раніше, тож все попереду.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: