fbpx

Учасники творчого конкурсу від БФ Олександра Шевченка побували у Жовкві та Крехові

Політика 14:05, 22.10, 2018

П’ятий рік поспіль Благодійний Фонд Олександра Шевченка організовує для школярів Івано-Франківська конкурс творів на патріотичну тематику. Він проходить у три етапи. Учасники другого етапу традиційно відвідують історичні місця Західної України.

Цього року школярі Івано-Франківська побували у містечку Жовква та Крехівському монастирі, що на Львівщині.1

"Ми невипадково обрали саме ці місця для поїздки. Важливо показати дітям, що наша історія надзвичайно багата. І що не все зараз у занедбаному стані. Багато будівель відновлюються. До прикладу, в Жовківському замку за останні роки реконструйовано багато об’єктів. А Крехівський монастир вразив своєю сакральністю та величністю. Переконана, така поїздка сприятиме тому, що учні і надалі вивчатимуть історію рідного краю та своєї країни", – каже організаторка конкурсу Олександра Мечева.

2

3

Тема цьогорічного конкурсу – Січові Стрільці. Їхня спадщина – це відновлення військових традицій, створення форми українського однострою, військового словництва, термінології, військового фольклору й літератури, пісень і музики, зростання українського патріотизму.

4

5

"Я писала твір про Січових Стрільців. Вони були патріотичними і, попри мізерні шанси, вірили у перемогу. Думаю, ця звитяга передалась і нам. Можна згадати Майдан, коли мільйони людей вийшли відстояти своє право на гідне життя",  каже учениця школи № 23 Маргатита Юзвішин.

6

У конкурсі взяли участь майже сотня дітей з усіх шкіл Івано-Франківська. На екскурсію їх запросили разом із педагогами.

7

"Насправді учнівські твори були досить цікавими. Школярі згадували своїх прадідів, прабабусь, які були учасниками національно-визвольних змагань. І передавали це лірично, перепускали переживання через серце", – каже вчитель української мови та літератури школи-ліцею № 23 Ліліана Лавринюк.

8

 Поїздка видалася насичено та цікавою. Перша зупинка – Крехівський монастир. Потім – мальовнича Жовква. Школярі відвідали замок, костел Святого Лаврентія, місцеву ратушу.

9

"Такі історичні місця варто бачити на власні очі. А не читати про них у підручниках. Тим паче, що вони поруч. І часто ми навіть не знаємо, що маємо настільки багату історію. Такі замки треба берегти та відновлювати", – ділиться враженнями учениця ЗШ № 18 Марія Червак.

10

За словами народного депутата України Олександра Шевченка, вивчення історії України стимулюватиме учнів до подальшого розвитку та самоосвіти.

11

"Щиро радію, що такі конкурси збирають велику кількість учасників. Це означає, що діти хочуть знати історію рідного краю. Переконаний, ми зможемо виховати освічених, обізнаних, мудрих і розумних українців, які розвиватимуть рідну країну та стануть міцним фундаментом успішної й незалежної держави", – зазначив ініціатор конкурсу, народний депутат України Олександр Шевченко.

На правах реклами

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: