fbpx

Косівські учні-гуртківці з "Гірської школи" збудували іґлу та заночували в снігу. ФОТО

Стиль життя 19:01, 23.03, 2018

Діти з гуртка "Гірська школа" Косівського районного центру дитячої творчості вирішили збудувати іґлу. В ньому заночували керівник гуртка Руслан Солиджук та учень 9-го класу Тарас Гушман.

Про це КУРСу розповіла журналістка Аліса Мудрицька.

Архітектори гуцульського іґлу задумали збудувати його без допоміжних матеріалів.

"В горах не завжди є нагода знайти відповідну деревину для каркаса", – пояснив гуртківцям таке рішення їхній керівник, досвідчений мандрівник Руслан Солиджук.

Хижку зі снігу будували не в далеких горах, а поблизу Смоднянської ЗОШ-інтеранту І-ІІ ступенів, де навчаються члени гуртка. Дев’ятикласники Валентин Димашок і Тарас Гушман, восьмикласниця Антоніна Секіра під керівництвом Руслана Солиджука впоралися з цим завданням за 2,5 години. У роботі використовували спеціальний фанерний кутник, обтягнутий поліетиленом, і лопати для снігу.

Учасники гуртка ризикнули переночувати у гуцульсько-якутському іґлу. Через невеликі розміри у ньому не могла розміститися уся будівельна бригада. Місця вистачало лише для двох.

Керівник гуртка Руслан Солиджук не міг дітей залишити без догляду, тож він був одним із кандидатів. Іншим став дев'ятикласник Тарас Гушман.

Близько 9-ї години вечора Тарас з інструктором заповзли у снігову хижу.

"У той час надворі було приблизно 10 градусів морозу,  розповів Руслан Солиджук. – Ми принесли в іґлу спеціальні килимки-"карімати", спальні мішки. Освітлювали приміщення парафіновими свічками (коли вони горять, то відчутно підвищують температуру повітря) та газовим пальником. Вхід прикрили рюкзаком, а в стіні зробили отвір для доступу свіжого повітря. Холоду ми не відчували і нормально виспалися. Приблизно о 6.30 год. ранку прокинулись, зварили по горнятку кави і почали збирати свої речі. Невдовзі до нас навідались зацікавлені гості, і Тарас на деякий час став найпопулярнішим учнем у своїй школі, майже всі учні та вчителі розпитували його про враження від проведеної в іглу ночі".

Руслан Солиджук каже, що своїм прикладом вони хотіли показати, що ночівля у снігу, можливо, і не матиме негативних наслідків, якщо робити все правильно.

"Такий досвід допомагає вдосконалили практичні навички, необхідні для спорудження іґлу, значно розширює зону власного комфорту, вчить умінню співіснувати в обмеженому просторі, допомагає подолати ряд психологічних бар’єрів, гартує дух і тіло до непередбачуваних екстремальних ситуацій", – зазначив Руслан Солиджук. 

Читайте також: Біля підніжжя гори Шпиці у Карпатах збудували Сонячне іґлу. ФОТО

Іґлу  це сніжний дім, тимчасове або постійне помешкання ескімосів. Іґлу повністю створені лише зі снігу. Процес будівництва не є складним. Тимчасове іґлу можна побудувати навіть на зимовій риболовлі з допомогою підручних засобів всього за кілька годин.

Чому всередині іґлу тепло? Тому що сніг – це пористий матеріал. Завдяки цьому він має малу теплопровідність. А якщо зсередини іґлу утеплити шкурами, то можна досягнути того, що перепад між зовнішньою і внутрішньою температурами буде більше 20-30°С.

Чому іґлу не тануть? Тому що завдяки округленій будові в процесі початкового розтоплення невеликої кількості снігу вода не капає, а стікає по круглих стінках, де і перетворюється на лід. Це робить іґлу, навпаки, ще міцнішими. Деякі з них потім можуть витримати ведмедя. Звісно, при постійній температурі вище 0°С іґлу почне танути.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: