fbpx

УГКЦ вимагає від Московського патріархату повернути храм: у Коломиї вирішують долю Благовіщенської церкви

Суспільство 11:29, 09.06, 2017

У Коломийській міській раді зустрічаються представники влади, громадських організацій, християнських конфесій – вирішують долю унікальної дерев'яної Благовіщенської церкви, якою вже 25 років користується для богослужінь УПЦ Московського патріархату.

Як повідомляв КУРС, 5 червня під тиском громадськості в Коломиї зачинили і опечатали унікальну пам'ятку дерев'яної архітектури – церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці, яка перебуває в користуванні релігійної громади УПЦ (Московського патріархату).

Представники Коломийської міської ради, громадських організацій, релігійних громад різних конфесій домовилися, що в цивілізований спосіб, без силових конфліктв вирішать подальшу долю церкви-пам'ятки. Перші публічні обговорення ситуації довкола храму відбулися в Коломиї 6 і 7 червня в міській раді. 

На першій зустрічі склали список людей, які представлятимуть релігійні та громадські організації, а також органи влади та депутатський корпус у робочій групі з вирішення долі найдавнішого храму Коломиї, інформує Дзеркало Коломиї. Після цієї зустрічі погрози від невідомих людей отримав учасник АТО Василь Кузьмин, один із активістів, що ініціювали повернення церкви з-під юрисдикції УПЦ МП. Представники церкви заперечили свою причетність до погроз і запропонували ветерану звертатися до правоохоронних органів.

7 червня відбулося перше засідання робочої групи. Настоятель Благовіщенської церкви Василь Кобельський повідомив про автономію УПЦ МП від Москви з 1999 року. За його словами, все решта – політика. Настоятель згадав про договір від 1991 року, який дав постійне право користування храмом православній громаді, і в ньому не вказано термін користування.

Отець Віталій Дімнич, УПЦ МП, висловився, що перехід храму від конфесії до конфесії може відбутися тільки за рішенням суду. 

"Храм Благовіщення Пресвятої Богородиці є історичним храмом Української Греко-Католицької Церкви й відмовлятись від нього на користь інших релігійних конфесій ми не маємо жодного морального і юридичного права", – зазначили представники Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, попередньо наголосивши на тому, що повернення церкви є ініціативою мешканців Коломиї. 

"Ми закликаємо усіх до спокійного і справедливого вирішення цього питання, беручи до уваги, що наша громада, як жест братньої любові і порозуміння, погодилася на використання цього храму громадою Української Православної Церкви (Московського патріархату), допоки вони не збудують свого храму. На цей час православна громада збудувала свій храм, в якому відбуваються богослужіння, тому ми вже давно очікуємо, відповідно до чесності сумління, що храм Благовіщення Пресвятої Богородиці, що на кладовищі "Монастирок" в Коломиї, буде повернений законним власникам", – виступили представники єпархії УГКЦ. 

Отець Микола Остафійчук, УГКЦ, повідомив, що до церкви Благовіщення ходить з десяток людей. Решта перейшли до іншої церкви. "Представники УПЦ (МП) зараз привозять під храм на підмогу людей з Косова, Стопчатова, Ценяви, Франківська, Чернівців… Там практично немає коломиян, що протестують…" – відзначив він. 

Голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, що був присутній на засіданні робочої групи, виступив за те, щоби ситуація була врегульована "шляхом консенсусу і в рамках законодавства України". "Ми нікому не дозволимо накручувати ситуацію в області, створювати конфлікти між людьми, незалежно від причин і учасників таких конфліктів", – наголосив намісник.

За створенням та засіданням робочої групи спостерігали і представники Коломийського осередку "Правий сектор". Після завершення дискусії вони виступили із заявою, в якій зазначили, що церкві окупанта не місце у нашій державі, і закликали всіх небайдужих коломиян долучитися до відновлення справедливості. Зокрема, відвідувати службу, яка проводиться о 09.00 та 18.00 годині щодня на подвір’ї Благовіщенської церкви священиками УГКЦ. 

Коломийські активісти, які виступили за повернення церкви Благовіщення, вимагали передовсім збереження історичної цінності храму, досі церковна громада особливо не доглядала за будівлею. Церква Благовіщення, побудована у 1587 році, належить до пам’яток архітектури національного значення області, це найкращі зразки гуцульського сакрального будівництва. Церква мала потрапити до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, але цього не сталося через, зокрема, непроведені УПЦ (МП) необхідні ремонтні роботи. В акті огляду стану церкви, здійсненого групою експертів Національного комітету ІКОМОС України та Польщі 2009 року, зазначено: "Визнати стан пам’ятки за аварійний і такий, що вимагає негайного проведення реставраційно-консерваційних рятувальних робіт. Причиною такого стану є протиправна діяльність релігійної громади УПЦ, яка використовує пам’ятку без належної документації і здійснює самовільні перебудови…"

У зв’язку з подіями навколо Благовіщенського храму Івано-Франківська єпархія УПЦ оприлюднила заяву, в якій звинувачує "уніатів" у залякуванні, наклепах, погрозах у розправі, зокрема й з уст "уніатських капеланів".  

"На сьогоднішній час Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ не надала жодних юридичних підтверджень факту передачі в користування даного храму релігійній громаді УПЦ з умовою в майбутньому повернути цей храм УГКЦ. Якщо згадана греко-католицька єпархія вважає храм Благовіщення Пресвятої Богородиці своїм храмом, то слід доводити свою правоту у цивілізований спосіб, тобто через суд",  йдеться у заяві.

Московський патріархат зазначає, що ситуація з Благовіщенським храмом в Коломиї може спровокувати дзеркальні дії щодо греко-католицьких храмів в інших регіонах України.

На цей час біля Благовіщенської церкви цілодобово чергує поліція.

На Коломийщині діють 9 з 30, що є на Прикарпатті, храмів та монастирів Московського патріархату. Два з них знаходяться в Коломиї – Свято-Успенський собор та Благовіщенський храм. Ще шість храмів та один монастир діють у Коломийському районі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: