fbpx

Угорницькій школі-інтернату потрібне джакузі

Суспільство 17:21, 23.12, 2014

"Мені в школу потрібне джакузі", – звернулася до громади міста Івано-Франківська директор Угорницької школи-інтернату Наталія Гаврилюк. В цьому закладі, єдиному на всю область, вчаться діти-аутисти, гіперактивні діти та діти з іншими психоневрологічними розладами. Є потреба створити для них базу реабілітації і розвитку. Проблеми дітей з особливими потребами обговорювали на круглому столі батьки, об'єднані в громадську організацію "Світанок", їхні колеги зі Львова, медики, психологи та активісти ГО "Поступовий гурт франківців". Освітяни міста зустріч проігнорували.

А саме освіта є найбільш гострою проблемою для півсотні проблемних дітей Франківська, повідомила голова батьківської організації "Світанок", мама неповносправної дитини, психолог Анастасія Голинська.

"Навчання діток організоване силами батьків. Нас рятують хіба що спеціальні класи, створені в Угорницькій школі-інтернаті. Але дітей, які потребують навчання, є значно більше. Взагалі немає закладів дошкільної освіти. Немає спеціалістів, які би працювали в домашніх умовах з такими дітками. І діти, і родини потерпають від упередженого ставлення",  окреслила комплекс проблем Анастасія Голинська.

Про те, як можна вирішити ці проблеми, розповіли львів’яни. Наразі Львів є пілотним містом, яке створило комплексну модель допомоги дітям із загальними розладами розвитку, повідомила голова товариства "Рада батьків" при тамтешній облдержадміністрації, професорка психології Львівського університету Катерина Островська.

"Ми створили "Індивідуальний маршрут дитини", в якому прописали покроково життя аутичної дитини від народження до смерті. І на кожному етапі передбачили, що їй потрібно. З цим пішли до влади. Плюс силами батьків заснували благодійний фонд", – розповіла вона.

Жінка розказала, що також є матір’ю неповносправного 27-річного сина і свого часу відчула на собі всі ті проблеми, з якими тепер стикаються франківці. За більш як 15 років роботи з такими дітками і дворічного лобіювання на всіх рівнях місцевої влади вирішення проблем з їхньою освітою львів’яни добилися відкриття дошкільної групи для аутичних дітей і дітей із психоневрологічними розладами та вадами розвитку у Львівському спеціалізованому інтернаті.

"Це – перемога батьків і прецедент для України",  повідомила Катерина Островська.

Ще однією премогою львів’ян є створення Ради батьків проблемних діток, куди увійшли представники всіх служб та влади. А проблеми з реабілітацією та включенням дітей у повноцінне середовище сусіди вирішують шляхом запровадження експерименту, який зазвичай очолює відомий науковець і "проштовхує", зокрема, своїм авторитетом.

Експеримент як спосіб допомогти дітям із розладами підтримала директор Угорницької школи-інтернату Наталія Гаврилюк. Чотири роки тому у навчальному закладі відкрили перший клас для дітей-аутистів. Тепер тут працює повноцінна початкова школа – шість класів.

"Ми побачили, як навчання і заняття змінюють дітей, наскільки краще вони ростуть і розвиваються та пристосовуються до середовища, аніж ті, що залишені вдома",  відзначила директор. 

За її словами, школа як установа обласного підпорядкування є обмежена не тільки в ресурсах, а й застарілими нормативами. Так, у ній мають право вчитися 70% дітей з області і 30% з Івано-Франківська. В той час, як преважна більшість діток, які потребують спеціалізованого навчання, – франківчани. Вже цього року постане питання середньої школи для дітей із розладами  вони закінчують четвертий клас, і батьки просять директора Угорницької школи-інтернату продовжити навчання. А також відкрити дитячий садок або підготовчі класи. Все це, за словами активіста "Поступового гурту франківців" Сергія Адамовича, можна вирішити, звернувшись до Івано-Франківської обласної ради. За результатами круглого столу складуть і направлять голові облради відповідне звернення. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: