fbpx

Угринів не погодився помінятися з Франківськом територіями на користь власників гаражних кооперативів

Суспільство 16:44, 28.07, 2015

Угринівська сільська рада відмовила міському голові Франківська в обміні землями задля повернення міського статусу території гаражних кооперативів 15 та 16, тролейбусного депо та чотирьох багатоповерхівок на вулиці Тролейбусній. На сесії міської ради депутати вирішили розпочати процедуру повернення землі.

На сьогоднішній сесії Івано-Франківської міської ради слухали інформацію про діяльність робочої групи із оформлення документів власників гаражів у ГБК 15 та 16 на вулиці Тролейбусна, земельний конфлікт довкола яких триває більше двох років.  

Власники гаражів в цих гаражних кооперативах у Франківську не можуть отримати законні державні акти на землю через помилку під час встановлення меж міста. Помилка сталася в 2010 році – в Акті розмежування території між містом Івано-Франківськ та селом Угринів, завізованому міським головою Віктором Анушкевичусом.

Люди вже більше року борються за свою територію на сесіях міської ради. Представники громади неодноразово зверталися до мера та франківських депутатів, щоби вирішити проблему. Власне сесія міськради прийняла рішення створити робочу групу з питань оформлення документів на землю ГБК 15 та 16 по вулиці Тролейбусній. Було вирішено запропонувати сільській раді Угринова обмінятися землею. 

Лист із пропозицією та графічними матеріалами, щоби включити землі гаражних кооперативів 15 та 16, тролейбусного депо, а також багатоквартирних житлових будинків 26, 28, 30 і 32 на вулиці Тролейбусній до території міста, пішов в Угринівську сільську раду ще 15 травня. 

На етапі перемовин між міським головою Франківська Віктором Анушкевичусом та сільським головою Угринова Мирославом Вівчаренком, як поінформував депутатів мер, досягли згоди, що взамін Угринівська сільська рада отримає землі в Дем’яновому лазі. Решту – 5, 05 га – дендрологічного парку Прикарпатського національного університету, частина якого знаходиться в межах села. А також частину, орієнтовно 15-20 га, тамтешнього лісу.  

Проте сесія Угринівської сільської ради 10 липня, як випливає із листа за підписом сільського голови, депутатів та членів виконкому, офіційно не погодилася на запропонований обмін. Сільські депутати повважали його нерівноцінним.

"Запропонований вами торг не вигідний для територіальної громади села Угринів, його наслідком стане зменшення сільського бюджету на значну суму", – відзначили вони у листі.

Натомість повідомили, що могли би розглянути інший варіант обміну.

"Зі свого боку, пропонуємо взамін на затребувані вами землі села Угринів передати нам другу частину земель Радіозаводу і встановити межу між селом Угринів та містом Івано-Франківськ по вулиці Галицькій і вулиці Калуське шосе",  запропонувала Угринівська сільська рада.

Незважаючи на те, що представники ГБК наполягали на продовженні перемовин, такий варіант вирішення проблеми на сесії міськради не розглядався. Варіант обміну по-угринівськи, вважає робоча група, є нерівноцінним для Франківська.

"На цей час ДП "Інститут землеустрою" проводить інвентаризацію земель ВО "Карпати". За попередніми даними, на території міста ДП "ВО "Карпати" займає площу в розмірі 8,23 га, а на території Угринівської сільської ради – 2,63 га", – повідомляється в довідці, яку представили депутатам.

Після запеклої тристоронньої дискусії між представниками ГБК, міським головою та депутатами з приводу того, яке прийняти рішення в справі, міська рада проголосувала так.

1. Інформацію про роботу робочої групи вирішили взяти до уваги. Контроль залишили за міським головою.

2. Юридичному відділу депутати доручили розпочати процедуру повернення землі у власність Івано-Франківська. Простіше – підготувати позов до суду.

Пропозиція депутата Сергія Борзова, яку він висловлював ще на попередній сесії Івано-Франківської міськради, щоби Віктор Анушкевичус відкликав свій підпис з Акту розмежування території села і міста, не знайшов підтримки у депутатів – "за" проголосували 8 з 34 присутніх, один утримався, решта були "проти". 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: