fbpx

Україна виграла позов на $37 мільйонів у справі про утилізацію в Калуші небезпечних відходів

Суспільство 10:01, 02.02, 2017

Міністерство юстиції України виграло справу в окружному суді США Південного Округу Нью-Йорка за позовом компанія "SI Group Consort LTD" на суму 36,8 млн доларів США щодо заборгованості за послуги з утилізації небезпечних відходів у Калуші.

Так, компанія "SI Group Consort LTD" подала позов проти України та Івано-Франківської ОДА з вимогою виконати на території США рішення Господарського суду Івано-Франківської області про стягнення заборгованості за надання послуг зі збирання небезпечних відходів, повідомили у прес-службі Міністерства юстиції.

Компанія вимагала повернути 36,8 млн дол. за рахунок коштів держави Україна, розміщених у банках США, а також майна та коштів українських державних підприємств на території цієї країни.

Суд визнав, що держава Україна володіє суверенним імунітетом у цьому провадженні та відхилив усі заявлені вимоги позивача.

Нагадаємо, мова йде про гучний спір між Компанією "SI Group Consort LTD" та Івано-Франківською ОДА щодо заборгованості за надання послуг зі збирання та утилізації небезпечних відходів гексахлорбензолу з території міста Калуша, який набув широкого розголосу у ЗМІ.

Зазначене рішення іноземного суду є показовим з точки зору формування позитивної практики наявності у України судового імунітету від проваджень в національних судах іноземних держав, що базується на положенні загальновизнаної доктрини par in parem non habet imperium – рівний над рівним не має влади та чинних міжнародно-правових нормах.

Читайте також: Калуська "токсична" афера. Продовження

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: