fbpx

Українська "Любов" підкорила американський фестиваль ВURNING MAN

Культура 20:28, 20.09, 2015

У штаті Невада, США, відбувся один із найяскравіших американських фестивалів Burning Man. Цікаво, що цього року це свято мало особливе значення ще й для українців.

На цьогорічному фестивалі були представлені тисячі цікавих витворів сучасного мистецтва, але одна скульптура зацікавила гостей свята найбільше. "Любов" українського скульптора Олександра Мілова просто вразила глядачів своїм глибоким змістом.

"Любов" – це дві постаті, зроблені з металевих прямокутників – чоловік та жінка, що посварилися та сидять спинами одне до одного. Але всередині них, як і в кожному з нас, є маленькі діти. Малята простягають одне до одного руки. А вночі вони ще й починають світитись.

1

Висота скульптури складає 7,5 м, довжина – 18 м, а ширина – 5,5 м.

"Ця скульптура демонструє конфлікт між чоловіком та жінкою, а також між зовнішніми та внутрішніми проявами людської природи. Їх внутрішній світ виражений через прозорих дітей, які намагаються дотягнутися крізь ґрати. Коли настає ніч, малюки починають сяяти. Це світло – символ чистоти та щирості, котрі об’єднують людей і дають їм шанс на примирення, коли настає темрява", – так пояснив свій задум автор скульптури.

Варто зазначити, що це вперше за 29-річну історію фестивалю українець отримав грант Burning Man для створення та демонстрації своєї скульптури, пише UAМодна.

В одному з інтерв’ю скульптор Олександр Мілов пояснив, чому він вважає тему любові актуальною в наш час: "Сьогодні ми живемо в часи конфліктів, не тільки в країні, а й у світі. Всі сперечаються. Про що? Старі недотримані обіцянки і довіра, яка не виправдала себе. Тепер всі намагаються повернути час назад і починається конфлікт. Чоловік та жінка – чудові символи".

Подальша доля скульптури ще вирішується. Олександр розповів, що була ідея поставити її в одеському парку. Але ще є можливість показати її в американських містах. 

Burning Man – щорічний антикомерційний мистецький фестиваль, започаткований ще у 1986 році. Він проходить у пустелі Блек-Рок (Невада) та збирає тисячі митців з усього світу і ще більше поціновувачів сучасного мистецтва. Оригінальною традицією фестивалю є символічне спалення велетенської дерев’яної людини. Саме тому, загалом, фестиваль і називається Burning Man.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: