fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Українські стоматологи провели унікальну операцію дівчинці з рідкісним генетичним захворюванням. ФОТО

Українські стоматологи провели унікальну операцію дівчинці з рідкісним генетичним захворюванням. ФОТО

Здоров'я 21:50, 02.08, 2018

Українські стоматологи провели унікальне оперативне втручання 7-річній пацієнтці, хворій на прогерію – синдром Хадчінсона-Ґілфорда.

Ірина Химич єдина в Україні дівчинка, в якої діагностували це рідкісне генетичне захворювання. У результаті хвороби за рік пацієнтка старішає на 8-10 років. Її шкіра, системи органів, зуби та волосся вказують на вік літньої людини.

Досвід лікування хворих з діагнозом прогерія має лише науково-дослідницький фонд Progeria Research Foundation, що у Бостоні (США). Саме туди поїде пацієнтка на лікування вже на початку жовтня. Сьогодні дівчинка потребувала термінової комплексної та складної допомоги стоматологів.

Стоматологічна клініка Ярослава Заблоцького взялася за складне лікування зубів дівчинки на безкоштовній основі. До оперативного втручання лікарі готувались понад місяць, адже подібна операція в Україні проводиться вперше. 

"Команда наших медиків – а це стоматологи, хірурги, анестезіологи, всього 8 спеціалістів  має досвід лікування маленьких діток від одного року та людей старшого віку – 93 роки, але цей випадок, безперечно, є найскладнішим. У Іринки тоненькі ясна – це означає, що хірург має бути максимально делікатним, адже щелепи дівчинки дуже ніжні і навіть крихкі",  зазначає лікар-стоматолог, професор Ярослав Заблоцький.

У дівчинки розвинувся запальний процес, були сильні зубні болі через те, що молочні зуби не випадали, постійні – вже почали свій ріст. Зменшений череп у лицьовому відділі, зуби у два ряди, які щільно прилягають один до одного, та чутлива шкіра значно ускладнили перебіг операції. Найменша похибка лікарів могла призвести до травми та навіть до перелому щелепи.

Окрім того, пацієнтці не можна нервувати, тому дівчинці робили наркоз, щоб дитина спала. Особливу увагу приділили психологічному комфорту маленької пацієнтки.

Операція тривала 5 годин та завершилась успішно – 7 пролікованих та 2 видалених зуби. Під час операції анестезіологи застосували анестезію, яка максимально відповідала стану та особливостям організму пацієнтки. Цій дитині ще ніколи не робили наркоз.

"Ми планували зробити інтубацію через ніс, адже стоматологам було б зручніше працювати, якби в ротовій порожнині їхній роботі нічого б не заважало. Але у зв’язку з тим, що ніс у дівчинки маленький, це зробити було неможливо",  розповідає Ярослав Заблоцький.

Хвороба мало описана в літературі, тому хід операції був записаний на відео, адже важлива кожна деталь. Це унікальний науковий досвід, який найближчим часом буде переданий у Бостонський науково-дослідний інститут Progeria Research Foundation.

Клініка Ярослава Заблоцького приєдналася до кампанії Find the Other 150 Campaign, мета якої – знайти ще 150 діток, які хворі на прогерію, а батьки про це не здогадуються. Програма сприяє поширенню інформації про існування такого генетичного дефекту.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: