fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Українським військовим закупили "американську" оптику, яку виробляють в Одесі і Росії для мисливців-любителів

Українським військовим закупили "американську" оптику, яку виробляють в Одесі і Росії для мисливців-любителів

Політика 12:49, 25.12, 2014

Державна фірма "Укрінмаш" закупила військове обладнання в американської корпорації ATN Corporation, яка є лише посередником, що перепродує продукцію, вироблену в Одесі і Росії. Міжнародний напрямок в ATN Corporation очолює син Бориса Тимонькіна, оголошеного в розшук екс-заступника голови наглядової ради компанії СЕПЕК Сергія Курченка.

Про це йдеться у сюжеті Дмитра Гнапа для "Слідство.Інфо", передають Наші гроші.

8 грудня "Укроборонпром" повідомив про те, що "Укрінмаш" підписав низку контрактів з ATN Corporation на постачання військового обладнання, зокрема приладів нічного бачення та тепловізорів, для потреб СБУ, Нацгвардії та Міноборони.

За даними "Слідства.Інфо", вказане обладнання насправді виробляє в Одесі на вул. Дальницькій ТОВ "ВП "Сфера". І незрозуміло, чи має ця продукція сертифікацію для військових потреб. Адже буквально торік керівник "Сфери" Анатолій Коровицький розповів місцевому виданню, що вони виробляють продукцію невійськового призначення. "Найбільш ходовим товаром є прилади нічного бачення "мейд ін Одеса". Особливо затребувані ці пристрої в Америці, де дуже популярне аматорське полювання", – заявив Коровицький.

Крім того, частину продукції, яку продає ATN Corporation, виробляють у Росії. Два роки тому керівник московської фірми "Сучасні Оптичні Технології" Олександр Путиловський на одному з російських інтернет-форумів заявив, що "ATN продає вироби, зроблені нашою компанією на їхнє замовлення".

На сайті ATN ціни на прилади: від 2 до 10 тисяч доларів за штуку. При цьому скільки їх закупила Україна і що пропонували натомість конкуренти – інформація засекречена.

Керівником ATN Corporation є Марк Вейн, друг Костянтина Тимонькіна. Раніше Марк Вейн мав інше ім’я – Марк Морговський (Вейн – це прізвище його дружини). У середині 2000-х років він вів бізнес в Україні. Зокрема, він став основним засновником вже згадуваного ТОВ "Сфера", основним засновником якого нині є британська компанія "Sfera Technologies Investments LLP".

Крім того, Морговський займався будівельним бізнесом: він заснував компанію "Марін-Білдер Девелопмент", яка зібрала з інвесторів гроші на будівництво елітного котеджного містечка в Овідіопольському районі Одеської області. Однак "Слідство.Інфо" так і не знайшло слідів цього будівельного проекту, а інвестори не дочекалися повернення вкладених грошей. За словами інвесторів, йдеться про суму приблизно $2,5 млн.

kopija nakladnoji mizh ATN i Sfera

Державна госпрозрахункова зовнішньоторговельна та інвестиційна фірма "Укрінмаш" входить до складу Державного концерну "Укроборонпром". Керівником "Укрінмашу", який уклав угоду з одеськими американцями, є Володимир Омелянчук.

"Чотири роки тому він працював заступником міністра оборони Михайла Єжеля, близького до екс-нардепа Іванющенка на прізвисько Юра Єнакієвський. Саме Омелянчук та Єжель організовували чисельні тендери на закупівлю харчів для солдатів за завищеними цінами, перемагали в яких фірми з орбіти Іванющенка", – нагадує журналіст.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: