fbpx

Українська церква отримає томос: рішення Синоду

Суспільство 20:00, 11.10, 2018

Про це сказано у рішенні за результатами засідання Синоду Вселенського патріархату.

Вселенський патріарх продовжує процедуру надання томоса українській церкві.

Про це у четвер повідомив митрополит Гальський Імануіл, передає УП.

Водночас речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook опублікував текст рішення Синоду.  

В ньому сказано, що Вселенський патріархат підтримує надання Автокефалії Українській церкві.

Також вказується, що Київська церква завжди підпорядковувалася і підпорядковується напряму Вселенському Патріархату. У рішенні сказано, що синод Вселенського Патріархату зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.

Вселенський Патріархат також скасував юридичне зобов'язання від 1686 року, яке надавало право Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита, проголошуючи та підтверджуючи канонічну залежність від Константинопольської матері-церкви.

Також Синод ухвалив закликати всі залучені сторони до того, запобігти привласненню церков, монастирів та іншого майна, а також будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб мир і любов Христа перемагали.

Патріарх УПЦ КП Філарет заявив, що тепер для отримання автокефалії українській церкві потрібно лише провести об'єднуючий собор. 

За його словами, мають об'єднатися три церкви – УПЦ КП, УПЦ МП і УПАЦ (Українська православна автокефальна церква).

Філарет пообіцяв, що такий синод відбудеться дуже скоро. "Ми домовимось про скликання собору найближчим часом", – наголосив він.

За словами патріарха, це буде архієрейський собор, до участі в якому запросять і російських архієреїв. "А потім буде прийматися рішення про отримання томосу і продовжиться процес об'єднання з єпархіями і монастирями Московського патріархату", – додав Філарет.
 

Україна має позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву. Про це заявив Президент Петро Порошенко 11 жовтня, коментуючи новини зі Стамбула.

"Господь побачив боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви і належно оцінив наші труди. Йому стало так угодно, щоби його Всесвятість Вселенький патріарх Варфоломій і Синод Константинопольский сказали омріяне довгоочікуване "так". Помісній автокефальній православній церкві України бути!" – сказав Президент.

Він зазначив, що це рішення остаточно розвіює імперські ілюзії та шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом як нібито канонічну територію російської церкви.

"Ми сьогодні отримали автокефалію. І після Собору обраний предстоятель української помісної церкви отримає томос", – сказав Глава держави. Порошенко назвав томос фактично ще одним Актом проголошення незалежності України.
 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: