fbpx

"УКРОП" та Віктор Шевченко пропонують варіанти вирішення екологічного лиха у Калуші

Політика 13:10, 13.05, 2017

Кар’єри, воронки, сховище відходів. Це не фільм жахів. А чергове засідання Івано-Франківської обласної ради. Воно присвячене екології. Тож депутатам показують місця, де, за словами очільника області, "більшість із них ще ніколи не була", інформує прес-служба партії "УКРОП".

А глянути дійсно є на що. Десятки гектарів занедбаного Домбровського кар’єру, колись одного із найпотужніших підприємств області, сьогодні з дня на день можуть спричинити екологічну катастрофу. Не тільки у двох селах, що поблизу, Кропивнику та Сівці-Калуській. Але й в цілому Прикарпатті. Ба навіть в Україні. Фахівці кажуть: цей кар’єр міг працювати ще років з 30. Однак зараз тут – суцільна руїна.

Геолог Юрій Садовий розповідає:

"На цей час південна частина кар’єру затоплена шаром розсолів понад 100 метрів. Забруднена вода зараз прямує у напрямку Калуша і що найгірше – до міського водозабору. Щороку розміри кар’єру зростають через зсуви. І тому навіть при невеликій повені кар’єр може бути затоплений повністю протягом двох діб. Щодня вода з розслом руйнує борти та через тріщини потрапляє до ґрунту", – стверджує фахівець.

Донедавна тут була дамба за 50 мільйонів гривень. Та її просто затопило. І такі ситуації не рідкість. Міністерство екології виділяє на цей об’єкт шалені суми. Тільки за останні роки ця сума досягла позначки у мільярд гривень. Проте це проблему не вирішує. Голова фракції "УКРОП" у Івано-Франківській обласній раді, голова бюджетної комісії Микола Палійчук наголошує:

"Є декілька шляхів вирішення питання. На мою думку, краще залучити інвестора. Зробити йому мінімальні умови оподаткування, створити йому повністю всі комфортні умови. Хай створює виробництво і видобуває корисні копалини з цих солевих запасів. Тут цікавились і шведи, і італійці. Зараз на своїх умовах цікавляться китайці. Фракція "УКРОП" в обласній раді голова підтримувати вирішення щодо залучення інвестора".

Ще у 2010 році указом Президента Калуш та два найближчі села визнані зоною надзвичайної екологічної ситуації. Тоді ж планували провести тут низку природоохоронних заходів. Та далі балачок справа не пішла. Тож ситуацію із Домбровським кар’єром взяв під контоль народний депутат України Віктор Шевченко.

"На жаль, поки що ми маєм проблему. І більше нічого. Ніяких шляхів вирішення. Я готовий і на рівні Кабміну, і на законодавчому рівні сприяти вирішенню цього питання. Ми підключимо наших юристів, фахівців. І будемо це питання максимально швидко вирішувати. І коли кошти таки виділять, то найголовніше – не дати їх вкрасти", – наголосив нардеп.

Віктор Шевченко також взяв участь у роботі сесії обласної ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: