fbpx

Укрзалізниця готова скасувати приміські поїзди на Прикарпатті, якщо не отримає гроші за пільговиків

Суспільство 09:17, 10.02, 2017

ПАТ "Укрзалізниця" погрожує підвищити вартість проїзду у приміських потягах Івано-Франківська або й взагалі скасувати приміські потяги, якщо не отримає компенсації за перевезення пільговиків.

На депутатській комісії Івано-Франківської обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства прийняли рішення рекомендувати місцевим бюджетам передбачити кошти на відшкодування пільгових перевезень по області залізничним і автомобільним транспортом.

Комісія зібралася, щоб розглянути питання про підвищення тарифів на пасажирські перевезення у січні поточного року, а також неврегульовану ситуацію із відшкодуванням витрат на пільгове перевезення окремих категорій населення в області.

Депутатам нагадали, що методика розрахунків тарифів регулюється Камбіном і з 2015 року облдержадміністрація позбавлена повноважень щодо ціноутворення. Окрім того, в 2016 році відшкодування за перевезення пільговиків не були взагалі передбачені у держбюджеті. А з 2017 року перекладені на місцеві бюджети. Тобто замовником перевезень в межах області є міські (по місту), районні адміністрації (в межах районів) та ОДА, відтак компенсувати вартість перевезення пільговиків повинні відповідно з міських, районних та обласного бюджетів.

Що стосується перевезень пільгових категорій населення залізничним транспортом, то йдеться про відшкодування проїзду у приміських потягах, що покладено на районні бюджети.

Про складові тарифів та особливості ціноутворення комісію поінформували перевізник з Коломиї Роман Гаргат та директор транспортного підприємства з Калуша Іван Стасюк. За словами обох, економічно обґрунтованим тарифом з урахуванням усіх видатків перевізників області на сьогоднішній день слід вважати вартість пасажиро-кілометра 1,05-1,18 грн. Такі розрахунки ПАТ "Калуський автопарк", яке очолює Іван Стасюк. Проте перевізники погодилися на 0,5 грн.за км (без ПДВ) – на таких умовах вони беруть участь в обласному конкурсі пасажирських перевезень.

Читайте: 60 копійок за кілометр – обґрунтовані тарифи на пасажирські перевезення по області.

За даними, що були подані на комісію, в усіх районах Прикарпаття діє тариф 60 коп. за км, за винятком Верховинського – 64 коп. та Галицького – 65 коп. за км. пасажирських перевезень.

Доки триває конкурс і у зв’язку з великою соціальною напругою через підняття вартості проїзду, Департамент транспорту й інфраструктури моніторить ситуацію, витребовує документи у перевізників, на яких є скарги з приводу завищення цін, і передає їх на розгляд обласному Антимонопольному комітету. Тому на цей час, відзвітували депутатам директор Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Жанна Табанець та її заступник Сергій Подошва, обласна адміністрація без висновку Антимонопольного комітету не може офіційно стверджувати, чи обґрунтовані нинішні тарифи автоперевізників.

Що стосується відшкодування за перевезення пільговиків, то виявилося, що має місце заборгованість 2015 року. Найбільш істотний борг з виплати субвенції з обласного бюджету перевізникам Снятинського, Надвірнянського та Коломийського районів.

Відшкодування за пільговиків автоперевізникам у 2017 році передбачили в бюджетах трьох районів: Рожнятівського – 300 тис. грн, Снятинського – 18,8 тис. грн, Долинського – 1 млн грн. А також чотирьох прикарпатських міст: Бурштина – 10 тис. грн, Івано-Франківська – 1,1 млн грн, Коломиї – 1 млн грн та Калуша – 1,77 млн грн.

У Рожнятівському районі компенсацію розділили на всіх визначених законом та документами обласної влади 21 категорію пільговиків – вийшло по 4 безкоштовні поїздки в місяць. Тоді як у Долинському районі вирішили за ці кошти возити без обмежень впродовж року 4 основні пільгові категорії місцевих мешканців.

Читайте також: У Рожнятові пільговикам видають соціальні "проїзні квитки"

Аналогічний рожнятівському механізм вже затвердила Калуська райрада, в даний час визначаються з розподілом, запровадження – справа найближчого часу.

Залізничні превезення пільговиків, на відміну від перевезень автотранспортом, менше підкріплені фінансами. Так, відшкодування за перевезення 16 категорій пільговиків залізничним транспортом у своїх бюджетах заклали лише три міста: Франківськ (1,5 млн грн), Бурштин (10 тис. грн) та Калуш (300 тис. грн) При потребі в коштах відшкодування на 2017 рік 3,6 млн та заборгованості 93,8 млн грн передбачили загалом 1,8 млн.

Це стало підставою для представників ПАТ "Укрзалізниця" оголосити обласній комісії ультиматум: вони будуть підвищувати вартість проїзду у приміських поїздах або й узагалі скасують ці поїзди – через відсутність умов для перевезення пасажирів, якщо не отримають компенсацію за пільгові перевезення.

Комісія прийняла рішення доручити ОДА опрацювати питання монетизації пільг для перевізників області та вишукати частину коштів для компенсації за пільгові перевезення.

Також в РДА скеровані листи за підписом обласного намісника з вказівкою передбачити кошти в місцевих бюджетах.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: