fbpx

Університети допоможуть Франківську стати енергоефективним і зберегти пам'ятки

Суспільство 12:04, 23.05, 2016

Івано-Франківська міська рада підписала меморандум про співпрацю з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти й газу та з Івано-Франківським університетом права ім. Короля Данила Галицького.

Від міської ради угоди про співпрацю підписав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, від університетів – ректори Євстахій Крижанівський (ІФНТУНГ) і Андрій Луцький (ІФУП).

"Першу угоду про співпрацю ми підписали з ПНУ, відтак саме в її межах вже відбувся науковий пікнік на День міста. Продовженням буде на ГогольФесті спільний проект з польськими художниками та архітекторами – експозиція скульптур з пінопласту, які створять під час фесту,  розповів Марцінків.  Підписання угод про співпрацю з університетами  це європейська практика. І Франківськ йде цим шляхом, щоби втілити в місті напрацювання науковців, які дозволять йому бути більш ефективним і привабливим та принесуть користь громаді міста".

За словами Марцінківа, від підписання угоди з ІФНТУНГ місто сподівається енергоаудиту та напрацювань у сфері енеогозбереження та енергонезалежності. Зокрема, домовлено, що на базі однієї з міських котелень створять Центр з енергозбереження.

"Енергонезалежність – стратегічний профіль нашого вишу,  зазначив ректор Євстахій Крижанівський.  Розглядаємо виш як полігон для нових технологій у цій сфері, що дасть змогу переносити й адаптувати проекти на міських об'єктах". 

За словами Крижанівського, місто допомогло університету прокласти нову каналізацію, а університет змонтував на ній тепловий насос, який акумулює теплову енергію зі стоків. Це, каже Крижанівський, демонстраційна модель, пізніше вона може бути поширена на все місто. Так само в університеті вже працюють сонячні колектори  гріють воду в басейні, коли завершується опалювальний період. Цього літа планують змонтувати біогазову установку для переробки трави і відходів. Також фахівці університету долучаться до розробки Стратегії розвитку міста до 2020 року, вже для цього сформували робочу групу.

Фахівці Івано-Франківського університету права імені короля Данила Галицького також увійшли в групу з розробки Стратегії розвитку міста. Підписання угоди з цим вишем, як очікує міська влада, дозволить співпрацювати передовсім у галузі архітектури і будівництва та збереження пам'яток місцевого значення, як зазначив Марцінків, "щоб архітектура Івано-Франківська відповідала європейській стилістиці".

"Ми вже долучилися до паспортизаціі пам'яток і доведемо цю справу до завершення, щоби місто мало всі 126 пам'яток паспортизовані. Також готові взяти одну зі споруд і реставрувати її власним коштом", – зазначив ректор ІФУП Андрій Луцький.

Заступник міського голови Богдан Білик повідомив, що найближчим часом науковці всіх трьох вишів, з якими підписано меморандум, розпочнуть спільну роботу над створенням Стратегії розвитку міста. Також місто готує зустріч університетів з підприємцями, на якій бізнесу презентують корисні технології та можливості у підготовці кадрів та підвищенні кваліфікації.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: