fbpx

УПЦ (МП) у Франківську не припиняє оренду приміщення дитсадка, посилаючись на рішення Європейського суду

Суспільство 10:41, 06.12, 2018

Українська православна церква (Московського патріархату) відмовляється припиняти оренду приміщення дитячого садочка по вул. Чорновола, 6Б в Івано-Франківську. Серед причин є і посилання на рішення Європейського суду з прав людини.

Про це йдеться у відповіді єпископа Івано-Франківського і Коломийського УПЦ МП, що є в розпорядженні Галка.

"Івано-Франківською єпархією УПЦ розглянуто Ваш лист від 07.09.2018 р.  Проаналізувавши зміст повідомлення, ми дійшли висновку про те, що не можемо погодитися з викладеними в ньому інтерпретаціями законодавства України та умов договору оренди, який продовжує діяти між нами ось уже 12 років", – пише єпископ.

На думку священиків, початок будівництва нового будинку (мова про новий дитячий садок) по Чорновола, не є обставиною, яка має настати неминучо. А оскільки в договорі це і визначено як підставу для його припинення, то такої підстави наразі немає.

На завершення листа єпископ московської церкви посилається на рішення "Меллахер та інші проти Австрії" та "Пайн Велі Девелопмент Лтд" та інші проти Ірландії", за якими "правомірні очікування виникають в особи, якщо нею було дотримано всіх вимог законодавства для отримання відповідного рішення уповноваженого органу, а тому вона мала підстави вважати, що таке рішення є дійсним, та розраховувати на певний стан речей".

Тож єпископ, маючи правомірні очікування, розраховує на збереження безкоштовної і безстрокової оренди.

1

Нагадаємо, суперечка між мерією та Івано-Франківською єпархією УПЦ МП триває роками. Сім років тому єпархія отримала земельну ділянку на вул. Довженка для будівництва храму з умовою, що після завершення будівництва церква поверне громаді приміщення дитячого садка на вул. Чорновола, перетвореного тимчасово на храм. Однак церковники угоди не дотрималися. Тоді міська рада звернулася до суду. Руслан Марцінків неодноразово закликав російську церкву добровільно звільнити приміщення дитячого садка. 

Вищий господарський суд України скасував постанову Львівського апеляційного господарського суду, який задовольнив клопотання щодо виселення церкви з приміщення за адресою Чорновола, 6 та повернення місту нежитлових приміщень для облаштування там дитячого садочка.

Також міська рада програла Московському патріархату у Верховному Суді – суд відмовив виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради у розірванні договору оренди нежитлових приміщень по вулиці Чорновола, 6.

Читайте також: Прикарпатські активісти прийшли до єпископа УПЦ Московського патріархату зі зверненням. ФОТО

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: