fbpx

Модельєр Олександра Волощук з Прикарпаття створює у Португалії дизайнерський одяг на міжнародні дефіле. ФОТО

Стиль життя 16:33, 03.01, 2017

Уродженка Коломийщини Олександра Волощук, яка живе і працює в Португалії, представляє свої колекції та моделі на міжнародних виставках і конкурсах та показах мод.

Олександра Волощук з села Рунґури Коломийського району – випускниця першого випуску Коломийського педагогічного коледжу відділу образотворчого мистецтва та Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету відділу "Дизайн одягу". З 2001 року мешкає та працює в столиці Португалії.

Розповідає, що подалася в Португалію з двох причин. Працювала у школі в Рунгурах вчителем образотворчого мистецтва на неповній ставці – цього не вистачало, щоби оплачувати навчання в Інституті мистецтв, пише "Дзеркало Коломиї". Друга причина – мрія. Мріяла створювати одяг і пробувати себе на міжнародних конкурсах і дефіле. 

Після переїзду з України Олександра закінчила школу дизайну в Лісабоні. 

"Школа Modatex – Центр професійної підготовки для виробництва текстилю, одягу. Учні мають можливість випробувати весь процес, пов’язаний зі створенням колекції для показу мод: проектування одягу, повний цикл виготовлення, включно з логістикою, маркетингом та мерчандайзингом. У 2015 році у Лісабоні я закінчила денний курс за напрямом "Дизайн одягу", який тривав три з половиною роки",  розповідає дизайнерка. 

Олександра Волощук представила кілька своїх моделей і розповіла історію їхнього створення. 

"Видумувати, творити, малювати – це у мене в крові. Мій чоловік все скаржиться: "Ти зі своїми фантазіями мене доведеш!" Але насправді він допомагав з деякими роботами в навчанні, що я дуже ціную. Одна з таких важливих і клопітких праць – це був корсет (пофарбування) із композиційного дизайну під назвою "REFLEX OF SOCIETY", який був виставлений у Франкфурті на одному з найпрестижніших Міжнародних конкурсів дизайну одягу нових талантів Frankfurt Style Awards 2015", – відзначила модельєрка.

В категорії Ecological Green була представлена робота на основі переробленого матеріалу з макулатури, яка є пропозицією для майбутніх дизайнерів в індустрії моди.

Головна тема "Рефлекс суспільства" включала в себе дві підтеми: суспільство та сюрреалізм. Творчість бельгійського художника Рене Франсуа Магрітта, а точніше його робота La Folie Des grandeur (1961) була взята за основу. Криза, війни, тероризм, стихійні лиха, мутаційні хвороби – друга підтема.

1

"Тісний корсет символізував біль у грудях, а обриси обличчя, що присутні на передній частині корсету, – страх перед війнами у світі, в тому числі і в Україні. У моєму костюмі присутня маска із дзеркала, що віддзеркалює обличчя людей – теперішнє суспільство.

Дзеркалo – це очі, які дивляться крізь очі відображень інших. Також – це страх перед майбутнім: страх передбачити власне життя, своє майбутнє в такому нестійкому часі – це одна із серйозних проблем суспільства. Цей страх таїться всередині людини, яку стискає корсет, зроблений в техніці пап’є-маше, а дзеркало відображає цей страх.

Сукня нижче зшита з медичних бинтів – це символізує душевний біль", – пояснює символізм костюма дизайнерка. 

У вересні 2016 року Олександра Волощук брала участь у міжнародному показі дизайну та моди "Undercover" Frankfurt Style Award 2016, де її робота представляла Україну з темою "Kim K. vs Frida K" ("Кім Кардашян проти Фріди Кало" авт.).

"Вже вдруге мені пощастило бути однією з-поміж 60 талановитих дизайнерів світу. Щиро вдячна моїй мамусі Наталії за підтримку та натхнення. Також спасибі Frankfurt Style Award за чудову організацію та прийняття фіналістів у місті, за ґала-концерт – це було незабутньо! Тепер у мене є не лише безцінний досвід, але й багато друзів та знайомих з цілого світу, чим насправді пишаюся", – втілює свою мрію модельєр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: