fbpx

Уряд пропонує залишити преференції для бізнесу олігархів до 2017 року, – Юрій Дерев'янко

Політика 11:15, 26.12, 2014

Урядовий законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням" дозволить олігархам і надалі уникати справедливої сплати податків, коментує документ народний депутат від Івано-Франківщини Юрій Дерев'янко.

Дерев'янко нагадує, що чинне законодавство дозволяє олігархічним фінансово-промисловим групам зменшувати суми податків, які вони сплачують. Мова йде про компанії, які реалізують товари певних груп: руду та золу (компанії Ріната Ахметова), продукцію хімпрому (компанії Дмитра Фірташа), газ та нафту (компанії Ігоря Коломойського, Юрія Бойка, Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна та Сергія Курченка), чорні метали (компанії Віктора Пінчука та братів Клюєвих).

Відповідні "пільги" для олігархів передбачає діючий пункт 21 Підрозділу 10 Розділу ХХ "Інші перехідні положення" Податкового кодексу. "Запропонований урядом законопроект щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням не дозволяє ліквідувати ці "схеми" та сприятиме корупції",  підкреслює Дерев'янко.

"Так, у Кабміні пропонують внести зміни до згаданого пункту 21, які передбачають, що для визначення співставної ціни товарів певних категорій, які експортуються (імпортуються), будуть братися показники цін товарної біржі. При цьому Уряд сам визначатиме перелік таких бірж. А це означає, що Уряд у ручному режимі зможе визначати вигідну для олігарха біржу (скоріш за все українську, а не світову), де він може отримати "необхідну" йому ціну товару. Це дає можливість отримувати преференції олігархам, які експортують нафту, газ і всі інші товари, які там визначені",  каже нардеп.

Такий особливий режим для бізнесу олігархів Уряд пропонує залишити ще на 2 роки  до 1 січня 2017 року.

За словами нардепа, реформи уряду повинні бути направлені на усунення таких лазівок. Раніше народні депутати "ВОЛІ" Юрій Дерев'янко та Ірина Суслова зареєстрували у Верховній Раді так званий "Пакет антиолігархічних законопроектів", один з яких, зокрема, передбачає внесення змін щодо трансферного ціноутворення і виключення 21 пункту з Податкового кодексу – законопроект №1492. Прийняття якого усунуло би можливість олігархам уникати сплати належних податків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: