fbpx

Уряд порушує право дітей на якісну освіту, – депутат облради Марія Рудик

Політика 22:10, 07.03, 2018

Сьогоднішні зміни в системі освіти ставлять дітей в нерівні умови і не забезпечують права на отримання якісних знань, вважає депутат обласної ради від фракції "ВОЛЯ" Марія Рудик.

Кошти з державного бюджету здебільшого виділяються на ті школи, які мають статус опорної чи профільної. Депутат Івано-Франківської обласної ради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Марія Рудик вважає таку ситуацію несправедливою. 

"Мене як маму, громадянина і депутата дуже обурює цей факт. Нещодавно на сесії облради було прийнято рішення щодо 30 мільйонів гривень, які отримав обласний бюджет як дохідну частину з державного. Зі слів директора Департаменту освіти, їх буде розприділено виключно між опорними і профільними школами. А як тоді отримувати якісну освіту тим дітям, які на даний час навчаються у звичайних школах?! Коли вчителі і учні не забезпечені навіть найнеобхіднішим: дошками, інвентарем і обладнанням. Тому діти знаходяться не в рівних умовах, а здаватимуть ЗНО, ДПА і вступатимуть у вузи всі", – говорить Марія Рудик.

Крім того, в деяких районах і досі не створені опорні школи. 

"На Богородчанщині, для прикладу, немає офіційно затвердженої жодної. І, крім того, є тільки дві профільні. Як бути іншим школам, які мають наповнення учнів приблизно до 500 дітей і не є на цей час ні опорними, ні профільними?!"  каже депутат. 

Згідно із законодавством, новостворена громада має сама визначати, яка школа буде опорною, і приймати рішення щодо її створення.

"Згідно зі стратегією розвитку району зі створення територіальних громад, наприклад, школа в селі Яблунька стане опорною. Проте в сусідньому селі Пороги так само є школа, в якій навчаються 500 дітей, яка не буде філією опорної школи і підпорядковуватиметься ОТГ. Для опорної школи виділяються кошти, а для звичайного освітнього закладу – ні. Утримання та зміцнення матеріально-технічної бази таких шкіл перекладається на місцевий бюджет. Так не повинно бути. Богородчанський район при всіх своїх бажаннях не має можливості з власних коштів забезпечити повністю облаштування кабінетів і покращити матеріально-технічну базу в школах, яка майже не оновлювалась державою протягом останніх  років",  говорить депутат облради від фракції "ВОЛЯ".

Марія Рудик вважає, що на сьогоднішній день українська освіта потребує термінових змін щодо модернізації та реформування, але вони мають впроваджуватися, враховуючи стан сучасних шкіл.  Необхідно також актуалізувати освітні програми відповідно до потреб дитини та вимог часу. 

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: