fbpx

"Успіх Самопомочі і Ляшка свідчить про все більшу роль популізму в політичному житті", – Тарас Возняк

Політика 10:38, 27.10, 2014

Політолог і культуролог Тарас Возняк проаналізував результати дострокових виборів до Верховної Ради України.

Свої міркування він опублікував у блозі на Українській правді.

"Український народ так і не зрозумів, що в Україні війна і вибори мали в першу чергу враховувати саме це. Метою виборів мала стати консолідація суспільства перед лицем ворога. Цього не сталося, – зазначив Тарас Возняк.  Президент Петро Порошенко не отримав мандату довіри, на який він розраховував, – за попередніми даними, президентський блок мав отримати близько 35-40% голосів. На президентських виборах він отримав 55,7% голосів. Очевидно, український народ очікував, що за чотири місяці, а краще за одну ніч президентства він закінчить війну, звільнить окуповані території і проведе всі необхідні реформи. 
Завдяки голосуванню виборців вкотре відбувся розкол і зміна центру влади – в парламентській республіці, якою є Україна, центром прийняття рішень стає пост прем'єр-міністра, яким, за результатами виборів, стане Арсеній Яценюк. Попри коаліційну угоду, яку укладуть президент і майбутній прем'єр-міністр, повторюється ситуація розколу влади 2005 року і взаємного поборювання, коли президента позбавили реального впливу на політичні процеси, що і призвело до повернення Януковича, відторгнення Криму та окупації Донбасу. Причина сьогоднішної війни саме там, в далекому 2005 році".
На думку політолога, Володимир Путін отримав у Верховній Раді України важелі політичного впливу – не тільки Опозиційний блок колишніх регіоналів, але й їх прихованих попутчиків з партії Ляшка та партії "Батьківщина".
Ще один результат виборів: Комуністична партія, партія "Громадянська позиція" і партія "Сильна Україна" завершили своє існування.
"Успіх партії Самопоміч та партії Ляшка свідчить про все більшу роль популізму в політичному житті", – пише Тарас Возняк.
"Результати виборів, на жаль, засвідчили безвідповідальну, якщо не злочинну інфантильність українського суспільства, яке навіть в умовах війни не змогло консолідуватися довкола одного центру і саме внесло у і так неконсолідований правлячий клас нові розколи,  підсумовує політолог.  Виходячи з попереднього, можна очікувати, що Україну чекають наступні потрясіння".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: