fbpx

В АМКУ не можуть пояснити, чи є Ахметов монополістом, – прикарпатський нардеп

Політика 16:42, 17.06, 2015

За останні три роки Антимонопольний комітет зафіксував 19 порушень законодавства про захист економічної конкуренції підприємствами Ріната Ахметова та надав 76 рекомендацій про припинення дій, які містили ознаки порушення.

Про це йдеться у відповіді Комітету на звернення народного депутата Юрія Дерев'янка.

"Органами Антимонопольного комітету протягом 2012 року – першого кварталу 2015 року прийнято 19 рішень про порушення суб'єктами господарювання, зазначеними у Вашому зверненні, законодавства про захист економічної конкуренції, надано 76 рекомендацій про припинення ними дій, які містять ознаки порушення",  йдеться у відповіді.

У відповіді АМКУ також наводяться дані щодо окремих рішень і розпоряджень відомства з цього приводу. Здебільшого вони стосуються таких підприємств як "Укртелеком", "ДТЕК "Дніпрообленерго", "Київенерго" та "ДТЕК "Донецькобленерго". 

Зокрема, з даних Комітету випливає, що відносно "ДТЕК "Дніпрообленерго" були зафіксовані такі порушення як "вибіркове застосування нарахування двократної вартості" за спожиту електроенергію. Або безпідставне "припинення постачання електроенергії споживачу та нарахування грошових коштів за повторне підключення до мережі". 

Крім цього, як зазначається, за три роки АМКУ 11 разів визнавало "ДТЕК "Дніпрообленерго" таким, що займає монопольне становище на регіональних ринках. 

Подібні порушення були зафіксовані Комітетом і з боку "ДТЕК "Донецькобленерго". У той же час відносно "Київенерго" наводяться дані щодо завищення вартості послуг з приєднання об'єктів до електричної мережі. 

Також у відповіді наводяться дані щодо порушень ПАТ "Укртелеком". Серед таких відзначають, наприклад, переведення частини абонентів з погодинної на безпогодинну оплату місцевих розмов. За вищенаведене порушення підприємство оштрафували на сплатило 400 тисяч гривень. 
Водночас в АМКУ чітко не пояснили, чи займають компанії групи "СКМ" монопольне (домінуюче) становище на своїх ринках. 

Нагадаємо, раніше нардеп Юрій Дерев'янко звернувся до Антимонопольного комітету з проханням перевірити, чи є у діяльності ряду підприємств групи "СКМ" ознаки зловживання монопольним становищем. Зокрема, йдеться про енергохолдинг "ДТЕК", металургійний холдинг "Метінвест" та компанію "Укртелеком". 

Як зазначив нардеп, компанія "Метінвест" займає домінуюче становище на металургійному ринку, оскільки частка його управління ринком становить близько 50%. 

Так само він вказує на те, що в енергетичній сфері контрольні функції здійснює компанія-монополіст "ДТЕК". Частка видобутого вугілля підпорядкованими "ДТЕК" підприємствами становить 70%. Частка виробництва холдингом електроенергії на ринку визначена у розмірі 64%. 

У свою чергу підприємство "Укртелеком" фактично є монополістом на ринку телекомунікацій. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: