fbpx

В апеляційному суді Франківщини виявили шість недоброчесних суддів, – ЧЕСНО

Суспільство 10:52, 14.02, 2018

В Івано-Франківську "ЧЕСНО. Фільтруй суд" презентували результати аналізу суддів Апеляційного суду Івано-Франківської області за критеріями доброчесності.

Компанія "Чесно. Фільтруй суд" стартувала у 2016 році. У базі профайлів суддів уже розміщена інформація про 642 суддів. 

"У червні 2016 року ми поставили мету сформувати абсолютно повну базу профайлів про всіх суддів, які працюють в Україні. Почали з кандидатів до Верховного Суду. Коли закінчився конкурс, ми почали формувати базу профайлів. Першими під наш приціл потрапили київські суди. Після тестування сил на Київщині ми пішли у регіони. Зараз аналізуємо обласні апеляційні суди, а потім будемо доповнювати базу суддями перших інстанцій", – сказала керівник відділу комунікацій та адвокації Центру демократії та верховенства права Лілія Дроздик.

Доброчесність суддів оцінюється за критеріями:

  • Відповідність статків доходам, стилю життя.  
  • Причетність до корупції і наявність кримінальних проваджень щодо судді.
  • Непорушення прав людини, професійної етики.

Окремо звертають увагу, чи оскаржувалися рішення судді у Європейському суді з прав людини і які рішення приймав ЄСЛ.

"При аналізі використовується тільки верифікована інформація. Кожен профайл містить лінки на судові рішення, матеріали в ЗМІ",  каже Ліля Дроздик.

З 18 суддів Апеляційного суду у перелік недоброчесних потрапили шестеро.

"Один суддя має непрозорі статки, п’ятеро ухвалювали сумнівні рішення. І одне порушення професійної етики – суддя Володимир Гандзюк, якого спіймали п’яним за кермом. Також він разом із суддею Васильєвим скасували вирок скандальному блогеру Коцабі", –каже Дроздик.

Непрозорі статки Василя Фединяка. Згідно із декларацією за 2015 рік, суддя у 2012 році набув право користування квартирою площею 71 кв. м. Однак у декларації за 2013 та 2014 роки відомості про квартиру відсутні.

Сумнівні рішення ухвалювали: Богдан Гриновецький, Олександр Васильєв, Володимир Повзло, Юрій Шкрібляк, Володимир Гандзюк.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: