fbpx

В Долині знову обговорять доцільність підвищення тарифів на проїзд у міському транспорті

Економіка 10:26, 23.05, 2014

У квітні цього року до Долинської міської ради звернулися підприємці-перевізники міських автобусних маршрутів з клопотанням про підняття вартості проїзду на міських маршрутах. Аргументували своє клопотання приватні підприємці значним подорожчанням паливно-мастильних матеріалів, запчастин, мінімальної заробітної плати.

 Як повідомили "Курсу" у прес-службі Долинсьої міської ради, на час останнього формування тарифу на проїзд вартість пального становила 7,5 грн./л. бензину і 7,75 грн./л дизпалива, а розмір мінімальної заробітної плати 941 грн. Для порівняння, на сьогоднішній день ціна пального 15,39 грн./л бензину і 14,6 грн./л дизпалива. Розмір мінімальної зарплати 1218 грн.

Крім того, значно зросли експлуатаційні витрати перевізників, що пов’язано із постійним подорожчанням запасних частин та матеріалів.

Основною статтею витрат на надання послуг з перевезення пасажирів є саме витрати на пальне, ціна на яке на 80% має валютну складову. Також необхідно врахувати, що з квітня 2014 року в Україні в 2 рази збільшені акцизи на дизпаливо.

Відповідно на сьогодні можна говорити про відсутність якихось передумов щодо зниження ціни на пальне, яка, починаючи з 18 квітня 2014 року, залишається стабільною.

З 5 по 11 травня здійснювався моніторинг обстеження кількості перевезених пасажирів на автобусному маршруті «РЕМ-ДЕД». За результатами перевірки складені відповідні акти. Було встановлено, що середньоденна кількість пасажирів становить 218 осіб. Відповідно фактичні доходи складатимуть 2,5*218 = 545 грн./день. Середньоденні витрати пального, виходячи з ціни 14,6 грн./л, становлять 356 грн./день. Заробітна плата водія з нарахуваннями 165,5 грн./день. Таким чином, на всі інші види витрат, наприклад, витрати на ремонт, купівлю шин, податки, технічні огляди залишається 545 – 356-165,5 = 23,5 грн./день або при 313 робочих днях 7355,5 грн. на рік. 

Тому в цих умовах чітко видно, що перевізники нестимуть збитки. Не отримуючи доходів для покриття необхідних витрат на ремонт, технічне обслуговування, купівлю шин, амортизацію, перевізники не зможуть надавати якісних послуг з перевезення пасажирів, в підсумку чого мешканцям міста доведеться ходити пішки.

Зважаючи на результати моніторингу обсягів пасажиропотоків на міських автобусних маршрутах, у вівторок, 27 травня 2014 року, о 17.00 год. в залі засідань районної ради відбудуться повторні громадські слухання з питання впровадження регуляторного акту «Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів». 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: