fbpx

У Франківську планують впровадити сортування сміття на п'ять фракцій

Суспільство 09:36, 12.01, 2018

В Івано-Франківську готують нові правила благоустрою і будуть впроваджувати сортування сміття на контейнерних майданчиках.

З 1 січня 2018 року набула чинності нова редакція закону про відходи, відповідно до якого українці повинні сортувати сміття, а невідсортоване і неперероблене заборонено захоронювати на полігонах. Великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи взагалі мають збирати окремо. Штраф за порушення цієї норми закону для населення становитиме від 340 до 1360 грн, а для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн.

Однак як на практиці реалізовуватимуться вимоги цього закону, наразі достеменно невідомо. Зрештою, він не визначає механізму, яким чином і де повинно відбуватися сортування сміття, а лише забороняє захоронювати невідсортовані та необроблені відходи. Оскільки в Івано-Франківську ПЕТ-пляшки і великогабаритне та будівельне сміття все-таки збирають окремо, то можна вважати, що формально наше місто новий закон виконує. А згодом безпосередньо на контейнерних майданчиках для твердих побутових відходів планують впровадити сортування сміття на п’ять фракцій, пише "Західний кур’єр".

Також були спроби налагодити на майданчиках для ТПВ сортування паперу і скла. Останнє зараз збирають в окремі контейнери лише на території колишньої ЖЕО № 2.

Зараз же закон спонукає місцеву владу розширити спектр роздільного збору сміття. Хоча, як зазначає директор департаменту житлової, комунальної політики і благоустрою Михайло Смушак, він не визначає механізму такого сортування і є швидше декларативним.

"У змінах до закону йдеться про захоронення лише відсортованого сміття. Де і як повинно відбуватися сортування, мають визначити органи місцевого самоврядування. У нас уже давно є окремі контейнери для збору ПЕТ-пляшки, негабаритне і будівельне сміття теж збираємо окремо. Придбали сміттєсортувальну лінію для полігону ТПВ. Готуємо нові правила благоустрою і будемо впроваджувати сортування сміття на контейнерних майданчиках", – каже Смушак.

За його  словами, на сміттєзвалище з міста щоденно вивозять 250-300 тонн відходів. Розробляється документація на нову чергу полігону, якої вистачить ще на 6-7 років. А потім його знову доведеться розширяти. Щоб дещо зменшити навантаження на міське сміттєзвалище, для КП "Полігон" придбали сміттєсортувальну лінію. За годину вона зможе приймати на сортування 15 тонн відходів, з яких відбиратимуть придатну для вторинної переробки сировину – папір, картон, скло (світле і темне), пластик (білий і кольоровий) тощо. На території свого підприємства сортування сміття запровадило і АТП-0928, яке вивозить ТПВ з більшої частини міста.

Поетапно сортування сміття також впроваджуватимуть і безпосередньо на контейнерних майданчиках для збору ТПВ.

"Зараз думаємо над тим, яким чином і на які фракції. Швидше за все поки що це буде окремо пластик, окремо органічні та неорганічні відходи, окремо папір і картон", – пояснив Михайло Смушак.

Водночас він додав, що в перспективі методи сортування сміття, як і саму технологію його збору, вдосконалюватимуть. Зокрема, у місті з’являться підземні контейнерні майданчики європейського зразка. Перший з них – на вул. Грушевського, біля стоматологічного корпусу медуніверситету.

"Це типовий проект, але з його реалізацією виникли труднощі, – каже М. Смушак. – У тому місці дуже багато мереж, які необхідно переносити, а деякі з них знаходяться на глибині у понад три метри. До того ж треба було отримати погодження археологів, бо це центральна частина міста".

Загалом, комунальники уже визначили півтора десятка адрес, де згодом мають намір побудувати такі підземні контейнерні майданчики. Найперше – у центральній частині міста, на вул. Орлика та у сквері на розі вулиць Мазепи і Гординського.

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: