fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • В господарському суді Івано-Франківської області "оновили" правила пропуску, пом’якшивши умови для відвідувачів суду (ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ)

В господарському суді Івано-Франківської області "оновили" правила пропуску, пом’якшивши умови для відвідувачів суду (ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ)

Суспільство 13:56, 01.02, 2015

В Івано-Франківському господарському суді переписали правила пропуску осіб до приміщення господарського суду Івано-Франківської області та на його територію транспортних засобів, який висміяли у соціальних мережах.

Як писав КУРС, на днях голова Івано-Франківського господарського суду Марина Шіляк підписала наказ про правила пропуску осіб до приміщення господарського суду та на його територію транспортних засобів.

У наказі виписали порядок та підстави перебування громадян у приміщенні суду, повноваження працівників суду та співробітників спеціального підрозділу судової міліції “Грифон”. У документі виписані вимоги до зовнішнього вигляду та поведінки працівників суду, співробітників підрозділу судової міліції “Грифон” та громадян, що знаходяться у приміщенні суду.

Однак деякі пункти правил викликали активне обговорення у ЗМІ та соціальних мережах. До прикладу, до суду заборонили приходити у цирковому, театральному чи маскарадному одязі, з розмальованими обличчями та відкритими частинами тіла. Також у наказі виписали детальний перелік того, з чим заборонено приходити до суду.

Окрім цього, наказ обмежив доступ слухачів до відкритих судових засідань.

Однак після того, як правила набули розголосу, на веб-сайті господарського суду з’явився оновлений наказ голови суду, підписаний 30 січня.

КУРС зробив таблицю, порівнявши, як саме змінилися правила пропуску осіб до приміщення господарського суду Івано-Франківської області.

 

Попередні правила

Оновлені правила

Загальні положення

1.1 Правила пропуску осіб до приміщення господарського суду Івано-Франківської області та на його територію транспортних засобів (далі Правила) розроблено відповідно до Правил пропуску осіб до приміщень судів та на їх територію транспортних засобів, затверджених спільним наказом ДСА України та МВС України від 12.09.2005 за № 102/765 (зі змінами, згідно наказу ДСА України та МВС України № 80/584 від 13.06.2013).

1.2 Правила визначають порядок та підстави перебування громадян у приміщенні суду, повноваження працівників суду та співробітників спеціального підрозділу судової міліції “Грифон” (далі по тексту “охорона”), з питань організації прибуття громадян до приміщення суду та їх перебування у приміщенні суду.

1.3 Правила також визначають вимоги до зовнішнього вигляду та поведінки працівників суду, співробітників підрозділу судової міліції “Грифон” та громадян, що знаходяться у приміщенні суду.

1.4 Дані Правила є встановленими у суді правилами, у розумінні диспозиції ст.1853 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно, за порушення вказаних Правил громадяни – відвідувачі приміщення суду, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за неповагу до суду та порушенням порядку під час судових засідань. Судді та працівники суду за порушення даних Правил можуть бути притягнуті у встановленому законодавством порядку до дисциплінарної відповідальності, або позбавлені повністю чи частково щомісячної премії.

1.5 Ці Правила розміщуються у приміщенні господарського суду на видному та доступному для відвідувачів місці.

 

1.1. Цими Правилами визначається порядок пропуску осіб до приміщення господарського суду Івано-Франківської області та на його територію транспортних засобів (далі – суд) з метою підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщення суду, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу згідно спільного наказу ДСА України та МВС України від 12.09.2005 № 102/765, із змінами.

1.2. Пропускний режим здійснюється працівниками спеціального підрозділу судової міліції «Грифон» при ГУМВС України в Івано-Франківській області (далі – судовою міліцією).

1.3. Під час здійснення своїх повноважень щодо пропуску осіб у приміщення суду працівники судової міліції керуються чинним законодавством України та цими Правилами.

1.4. Порядок пропуску та підтримання громадського порядку в приміщенні суду не може поєднуватися з діями, які завдають фізичних чи моральних страждань особам внаслідок фізичного чи психологічного впливу або принижують їх честь і гідність.

1.5. На вході до приміщення суду обладнуються пункти пропуску з відповідними технічними засобами контролю та зв'язку.

1.6. Контроль за здійсненням пропуску осіб у приміщення суду покладається на командира підрозділу судової міліції.

1.7. Ці Правила розміщуються у приміщенні суду на видному та доступному для відвідувачів місці.

 

 Порядок пропуску осіб до приміщення суду

2.1.Підстави проходження до приміщення суду працівників підприємств, установ, організацій, працівників суду, громадян:

 2.1.1 Судді та працівники апарату безперешкодно пропускаються до приміщення суду, у якому вони працюють, за пред’явленням службового посвідчення.

У разі відсутності у вказаних осіб службового посвідчення співробітник підрозділу «Грифон» доповідає про даний факт голові чи керівнику апарату господарського суду, і допускає працівника до приміщення суду лише після з’ясування його особи.

Судді інших судів, судді у відставці пропускаються до приміщення суду в робочі дні та години суду за пред’явленням посвідчення судді (судді у відставці). У неробочі години суду, вихідні, неробочі та святкові дні пропуск указаних осіб може здійснюватися після відповідного розпорядження голови суду, заступника голови суду, особи, яка виконує їх обов’язки, керівника апарату суду.

Пропуск Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також посадових осіб його секретаріату та осіб, залучених Уповноваженим на підставі його окремого письмового доручення, здійснюється відповідно до Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

2.1.2. До приміщення суду громадяни, які не є працівниками господарського суду Івано-Франківської області, можуть бути допущені співробітниками підрозділу «Грифон» у робочі дні з 9 до 18 години у випадках :

– їх виклику у судові засідання у якості представників, позивачів, відповідачів, третіх осіб, спеціалістів, експертів, перекладачів – на час розгляду справи;

– виявлення бажання бути присутніми під час розгляду справ господарським судом;

– звернення на особистий прийом до голови суду, заступників голови суду, керівника апарату суду, заступника керівника апарату – у визначений наказом голови суду день та час прийому громадян.

Даний перелік підстав допуску громадян у приміщення господарського суду є вичерпним.

2.1.3. До приміщення суду вільно допускаються працівники прокуратури, співробітники Служби безпеки України, МВС України, посадові особи органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, Народні Депутати України, а також інші працівники підприємств, установ та організації у службових питаннях, за умови пред’явлення службових посвідчень.

2.1.4. Отримання копій процесуальних документів, інформації про рух справ, які знаходяться у провадженні господарського суду Івано-Франківської області, та будь-якої іншої інформації з приводу роботи суду, здачі заяв, скарг, у тому числі апеляцій, клопотань, звернень, повідомлень, листів та будь-яких інших документів здійснюється через канцелярію суду або інформаційний кіоск.

2.2. Підстави відмови громадянам у проходженні до приміщення суду:

2.2.1. Відвідування приміщення суду громадянами для поза процесуального спілкування з суддями та працівниками суду з метою з’ясування позицій та перспектив розгляду конкретних справ, здійснення впливу на суддів та працівників суду, отримання консультацій та порад у суддів та працівників суду з питань здійснення правосуддя, чи правових питань – є недопустимим.

2.2.2. Не допускається відвідування приміщення суду громадянами з ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

2.2.3. Не допускається відвідування приміщення суду у шортах, майках, спортивному одязі, одязі з прозорих тканин, у не охайному одязі, а також у одязі, який містить на собі нецензурні чи образливі вислови на адресу громадян, або образливі чи зневажливі вислови на адресу суду, встановлених у суді правил та на адресу суддів чи працівників суду. Не допускається проходження до суду у цирковому, театральному чи маскарадному одязі, з розмальованими обличчями та відкритими частинами тіла.

2.2.4. Не допускається внесення громадянами у приміщення суду будь-яких колючих, ріжучих чи рублячих предметів, або інструментів (ножів, сокир, кіс, сап, ножиць, молотків, в’язальних спиць, тощо), холодної та вогнепальної зброї, будь-яких видів газової зброї (пістолетів, газових балонів, тощо), зброї під гумову кулю, дитячої іграшкової зброї, вибухових засобів та речовин, спиртних напоїв, наркотичних засобів.

Внесення інструментів робітниками, які виконують поточні ремонти у приміщенні суду, допускається лише у присутності начальника відділу господарського забезпечення.

2.2.5. Не допускається проходження до приміщення суду з собаками, котами, та іншими домашніми чи хижими тваринами.

2.2.6. Не допускається проходження до приміщення суду з плакатами чи транспарантами будь-якого змісту.

2.2.7. Фото – та – відео зйомка під час судових засідань може бути дозволена ухвалою суду. Фотографування та відеозйомка приміщень суду поза судовими засіданнями можливі з дозволу голови чи керівника апарату суду. У цих випадках проходження до приміщення суду з відео – та фото апаратурою можливе з дозволу голови або керівника апарату господарського суду.

2.2.8. Не допускається проходження до приміщення суду громадян з будь-якими візками, велосипедами, мотоциклами, та сумками, валізами, чи іншими предметами, розмір яких перевищує 45х35х15см (крім портфелів, папок для паперів, дамських сумок).

2.3. Порядок пропуску громадян до приміщення суду.

2.3.1. Працівники підрозділу «Грифон» здійснюють пропуск громадян до приміщення суду у відповідності з цими Правилами та «Правилами пропуску осіб до приміщень судів та на їх територію транспортних засобів», затверджених наказом ДСА України та МВС України №102/765 від 12.09.2005 (зі змінами згідно наказу ДСА України та МВС України № 80 від 13.06.2013) .

Пропуск відвідувачів до приміщення суду співробітниками підрозділу «Грифон» здійснюється на підставі документу, що посвідчує особу (особистого внутрішнього чи закордонного паспорту, службового посвідчення, водійського чи пенсійного посвідчення, тощо). Під час пропуску відвідувачів до приміщення суду співробітники підрозділу «Грифон» зобов’язані перевірити за допомогою металодетектора та особистого огляду наявність у відвідувачів предметів, переміщення яких до приміщення суду заборонене нормами діючого законодавства та цими Правилами.

2.3.2. Особи, які беруть участь у провадженні справ допускаються в приміщення суду за списком секретаріату суду або при пред'явленні ухвали суду та документу, який засвідчує особу.

У разі, якщо в особи відсутнє посвідчення, міліціонер через судового розпорядника, секретаря судового засідання з'ясовує особу прибулого і в подальшому виконує вказівки головуючого в судовому засіданні. 

2.3.3. Особи, які виявили бажання бути присутніми у відкритих судових засіданнях, як слухачі, допускаються до приміщення суду за розпорядженням судді.

У випадку значної кількості осіб, які виявили бажання бути присутніми у відкритих судових засіданнях та неможливості забезпечити їх розміщення у залі судових засідань, до суду допускається представник (представники), довірена особа.

2.3.4. Учасники судових процесів та слухачі допускаються до приміщення суду виключно на час розгляду конкретної справи після реєстрації у встановленому порядку.

2.3.5. Особи, які прибули на особистий прийом до голови суду, заступників голови суду, керівника апарату суду чи його заступника допускаються у приміщення суду у дні та години особистого прийому.

2.3.6. Співробітники підрозділу «Грифон» у журналі реєструють усіх осіб, які допускаються у приміщення суду, крім суддів, працівників суду, вказуючи прізвище, ініціали відвідувача, найменування та реквізити документу, що посвідчує його особу, дату, час, та мету прибуття до приміщення суду.

2.3.7. За наявності підстав, передбачених п.2.2. цих Правил, співробітники підрозділу «Грифон» відмовляють відвідувачам у пропуску до приміщення господарського суду Івано-Франківської області.

 

2.1. Дані про осіб, які прибули до приміщення суду, заносяться працівниками судової міліції у журнал відвідувачів.

2.2. Пропуск народних депутатів діючого скликання до приміщення суду здійснюється відповідно до Закону України "Про статус народного депутата України".

 Пропуск Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також посадових осіб його секретаріату та осіб, залучених Уповноваженим на підставі його окремого письмового доручення, здійснюється відповідно Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”.

2.3. Судді та працівники апарату безперешкодно пропускаються до приміщення суду, у якому вони працюють, за пред’явленням посвідчення.

Судді інших судів, судді у відставці пропускаються до приміщення суду в робочі дні та години суду за пред’явленням посвідчення судді (судді у відставці). У неробочі години суду, вихідні, неробочі та святкові дні пропуск указаних осіб може здійснюватися після відповідного розпорядження голови суду, заступника голови суду, особи, яка виконує їх обов’язки, керівника апарату.

2.4. До приміщення суду із використанням спеціальних технічних засобів пропускаються:

2.4.1. Працівники апарату суду за пред'явленням службового посвідчення.

2.4.2. Працівники правоохоронних органів, фельд'єгерської служби, спеціального зв'язку за пред'явленням службового посвідчення.

2.4.3. Особи, які беруть участь у провадженні судових справ, за списком секретаріату суду або при пред'явленні ухвали суду та документа, який засвідчує особу.

У разі, якщо в особи відсутнє посвідчення, міліціонер через судового розпорядника (секретаря судового засідання) з'ясовує особу прибулого і в подальшому виконує вказівки головуючого в судовому засіданні.

2.4.4. Практиканти та інші особи, які залучаються до тимчасового виконання робіт у приміщенні суду, згідно зі списком, затвердженим головою суду та керівником апарату суду, після пред'явлення документа, який засвідчує особу.

2.4.5. Особи, що прибули на відкриті судові засідання, за пред'явленням документа, який засвідчує особу.

2.5. Пропуск осіб у приміщення суду та на його територію здійснюється в робочі дні згідно зі встановленим у суді розпорядком роботи.

З 22.00 до 6.00 пропуск осіб до приміщення суду заборонено.

2.6. У вихідні, святкові та неробочі дні судді та працівники апарату суду пропускаються у приміщення суду згідно зі списком, затвердженим головою суду та керівником апарату, та за службовим посвідченням.

2.7. Працівники засобів масової інформації пропускаються за пред'явленням документа, що засвідчує особу. Проведення документування судового засідання за допомогою аудіо-, відео-, кіно-, фотоапаратури здійснюється в порядку, встановленому процесуальним законодавством.

2.8. До приміщення суду із вогнепальною, газовою зброєю та пристроями для відстрілу патронів із гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, балончиками, спорядженими речовиною сльозоточивої чи дратівної дії, пропускаються працівники правоохоронних органів та фельд'єгерської служби під час виконання ними службових обов'язків, працівники суду при пред'явленні дозволу на право носіння такої зброї.

Вогнепальна та холодна зброя, інші небезпечні для життя й здоров'я громадян предмети та речовини, які є речовими доказами у справах, що підлягають розгляду в судовому засіданні, пропускаються до приміщення суду за наявності відповідного процесуального документа і в супроводі судового розпорядника (секретаря судового засідання).

2.9. Медичний персонал служби швидкої медичної допомоги, працівники пожежної та аварійної служб пропускаються у приміщення суду після відповідного запису в журналі відвідувачів.

2.10. У разі аварій, виходу з ладу технічних комунікацій працівники судової міліції пропускають на територію робітників відповідних міських ремонтних служб із занесенням їх прізвищ і часу роботи в журнал відвідувачів та негайно повідомляють голову суду, керівника апарату, чергового (відповідального) по підрозділу судової міліції та чергового територіального міського, районного відділу внутрішніх справ.

 

Правила поведінки у приміщенні суду.

3.1. Судді та працівники суду зобов’язані у приміщенні суду дотримуватись Правил внутрішнього трудового розпорядку, ввічливо ставитись до відвідувачів суду, з метою забезпечення нормальної роботи підтримувати тишу, та вимагати від відвідувачів суду дотримання громадського порядку.

3.2. Судді та працівники суду зобов’язані мати охайний зовнішній вигляд та дотримуватись у одязі ділового стилю. Не допускається присутність на робочих місцях у робочий час у спортивному одязі, шортах, майках, міні-спідницях, одязі з прозорих тканин.

3.3. У приміщенні суду забороняється палити та розпивати спиртні напої.

3.4. Працівники підрозділу «Грифон» здійснюють несення служби у приміщенні суду у форменому одязі. Під час несення служби працівники підрозділу «Грифон» зобов’язані підтримувати тишу, чистоту, ввічливо ставитись до суддів, працівників суду та відвідувачів.

3.5. Працівники підрозділу «Грифон» здійснюють охорону приміщення суду, забезпечують дотримання відвідувачами громадського порядку та цих Правил. У своїй діяльності працівники підрозділу «Грифон» керуються Конституцією України, Законами України, Законом України «Про міліцію», наказами та інструкціями МВС України.

3.6. Відвідувачам у приміщенні суду забороняється голосно розмовляти, вчиняти сварки між собою та з працівниками суду чи співробітниками підрозділу «Грифон», у будь-який спосіб перешкоджати нормальній роботі суддів та працівників суду.

Відвідувачам у приміщенні суду забороняється висловлювати образи на адреси суддів, працівників суду, та співробітників підрозділу «Грифон», пошкоджувати будівлю суду та майно суду. Забороняється в приміщенні суду демонструвати плакати та заклики будь-якого змісту.

3.7. Відвідувачі у приміщенні суду зобов’язані виконувати вимоги суддів, працівників суду та співробітників підрозділу «Грифон» з питань дотримання громадського порядку та цих Правил.

3.8. У разі порушення відвідувачами громадського порядку чи вимог даних Правил, працівники підрозділу «Грифон» зобов’язані забезпечити порядок у приміщенні суду, або за власною ініціативою чи за вимогою голови суду, заступників голови, суддів, працівників суду вивести порушників до кімнати для утримання осіб, затриманих за вчинення протиправних дій, до прибуття чергового автомобіля. Забезпечення дотримання порядку у приміщенні суду співробітниками підрозділу «Грифон» допускається із застосуванням у встановленому законом порядку спецзасобів, що перебувають на озброєні підрозділу.

3.9. Під час розгляду справ відвідувачі: учасники процесу та слухачі, зобов’язані виконувати вимоги головуючого по справі. Слухачі зобов’язані підтримувати тишу під час ведення судового процесу. Здійснення фотографування та відеозапису судового процесу допускається за ухвалою суду. Під час розгляду справи слухачам та учасникам процесу забороняється користуватись мобільними телефонами. Слухачам забороняється розмовляти в процесі, допускати будь-які вислови на адресу суду чи учасників процесу, будь-яким іншим чином порушувати порядок у судовому засіданні чи виражати неповагу до суду або встановленим у суді правилам.

3.10. У разі порушення відвідувачем громадського порядку чи вимог даних Правил у суді, секретарем судового засідання чи судовим розпорядником за власною ініціативою, чи за розпорядженням голови суду, заступників голови суду, або суддів, має складатись протокол про адміністративне правопорушення за ст.185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

 

Розділ вилучили

Порядок в'їзду транспортних засобів на територію суду.

4.1. В'їзд транспортних засобів на територію суду здійснюється через пункт пропуску транспортних засобів, про що робиться запис у журналі в'їзду (виїзду) транспортних засобів.

4.2. В'їзд на територію суду дозволяється:

транспортним засобам за списком, затвердженим головою суду та керівником апарату;

транспортним засобам служб швидкої медичної допомоги, пожежної й аварійної за викликом та у супроводженні і під контролем працівників судової міліції, які здійснюють пропуск осіб у приміщення суду, керівника апарату чи його заступника.

 

4.3. Вхід (вихід) осіб через пункти пропуску транспортних засобів на територію (з території) суду забороняється.

 

3.1. В'їзд транспортних засобів на територію суду здійснюється через пункт пропуску транспортних засобів, про що робиться запис у журналі в'їзду (виїзду) транспортних засобів. 

 3.2. В'їзд на територію суду дозволяється:

– транспортним засобам за списком, затвердженим головою суду та керівником апарату;

– транспортним засобам служб швидкої медичної допомоги, пожежної й аварійної за викликом та у супроводженні і під контролем працівників судової міліції, які здійснюють пропуск осіб у приміщення суду.

3.3. Вхід (вихід) осіб через пункти пропуску транспортних засобів на територію (з території) суду забороняється.

 

Обмеження щодо пропуску осіб до приміщення суду.

Розділ відсутній

4.1. Під час проведення закритих судових засідань пропуск осіб до залу судового засідання обмежується постановленою мотивованою ухвалою головуючого в судовому засіданні.

4.2. Забороняється пропуск осіб до приміщення суду:

– у стані сп'яніння, що ображає людську гідність і громадську мораль (алкогольного чи наркотичного);

– з тваринами;

– з легкозаймистими, вибухонебезпечними, радіоактивними та отруйними речовинами;

– з колюче-ріжучими предметами;

– з валізами, господарськими сумками, пакетами, розмір яких перевищує 45х35х15 см.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: