fbpx

В "Ґудвеллі" готові миритися з прикарпатськими пасічниками, але не вірять, що це їхні хімікати вбили бджіл

Економіка 09:56, 24.05, 2018

Після масової загибелі бджіл в селі Лани, в якій прикарпатські пасічники звинуватили агрокомпанію "Ґудвеллі Україна", керівництво компанії заявило, що зацікавлене в пошуку вирішення проблеми й співпраці з пасічниками.

У травні за лічені дні в Галицькому районі загинули понад 200 бджолиних родин. Прикарпатські пасічники заявили, що бджіл вбивають агрохімікати, якими компанія "Ґудвеллі Україна" (колишня "Даноша") обробляє свої угіддя поблизу села Лани. Пасічники звертали увагу, що обробка полів гербіцидами ведеться з грубим порушенням законодавства: без попереджень місцевих рад і підприємців, у заборонений час доби. На місце виїжджала комісія з представників влади і екологічних служб, зразки бджіл і ґрунту відібрали для лабораторних аналізів. У компанії спершу заперечували причетність до мору бджіл, але врешті погодилися на зустріч з представниками асоціацій пасічників і запевнили, що готові шукати порозуміння. 

Зустріч відбулася у вівторок, 22 травня. У ній взяли участь керівники, спеціалісти відділу рослинництва, екологи, працівники відділу розвитку і комунікацій компанії "Ґудвеллі Україна" та представники об'єднань пасічників області. 

"Незважаючи на те, що результатів аналізів бджіл ми ще не отримали, ми вирішили не скасовувати зустріч і дуже цьому раді, оскільки саме завдяки особистому спілкуванню ми змогли досягнути взаєморозуміння з пасічниками та почули всі їх зауваження, – зазначила в коментарі КУРСу Любов Богачевська, директор з питань розвитку компанії та комунікацій. – Ми отримали дуже цінні рекомендації стосовно того, яким чином найкраще інформувати пасічників, адже у нас працює система повідомлення, проте, як виявилося, вона була недостатньо ефективною. Під час зустрічі було вирішено створити робочу групу, до складу якої увійдуть як наші спеціалісти, так і пасічники, які зазнали втрат. Крім того, всі погодилися, що ми працюємо в аграрному виробництві і кожен найкраще розуміється в своїй ділянці роботи, тому обмін інформацією є вкрай важливим. Ми мало знаємо про бджіл, і, відповідно, пасічники мало знають про нашу роботу. Отож, сподіваюся, що в майбутньому у нас буде змога більше дізнатися про особливості роботи пасіки та впровадити ефективнішу систему інформування й налагодити довготривалу співпрацю з бджолярами".

"Для нас дуже важливо дізнатися, від чого саме загинули бджоли, – прокоментував зустріч Ларс Полсен, керівник дільниці польових робіт відділу рослинництва. – Адже ми вносимо мінімальні дози засобів захисту рослин та використовуємо тільки сертифіковані препарати. А препарат, що використовувався на полях біля села Лани, є ґрунтовим гербіцидом (для знищення бур’янів) та, згідно з інструкцією, не є токсичним для бджіл. Саме тому я хочу з’ясувати, в чому причина падіжу, щоб виключити можливість повторення такої ситуації в майбутньому. Ми визнаємо, що слід ретельніше ставитися до інформування про обприскування та суворо дотримуватися законодавства, яке регулює такі польові роботи. Я сподіваюся, що завдяки цій зустрічі ми зможемо підтримувати зв’язок в майбутньому та будемо приносити тільки користь одне одному".

Пасічники також позитивно оцінюють зустріч, але особливого оптимізму не мають. Як розповів КУРСу голова "Спілки пасічників Прикарпаття" Іван Юсько, розмова з "Ґудвеллі" тривала майже три години "на підвищених тонах".

"Вони попросили вибачення, виправдовувалися. Але чекають аналізів. В принципі, компанія наче йде назустріч: готові створити робочу групу, щоб оцінити завдані пасічникам збитки. Але все ж при цьому кажуть, що їхній препарат не мав би шкодити бджолам. Ми зі свого боку готові брати участь в такій комісії. Як ви розумієте, нас мало цікавлять їхні виправдання, нас цікавить, як тепер дати раду з наслідками. Здається, вони готові домовлятися. Ця зустріч – правильний крок. Але чи це щиро, чи таке лукавство – побачимо",  сказав у коментарі КУРСу Іван Юсько.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: