fbpx

В ІФНМУ розглянули проблеми викладання української та російської мов для іноземців

Суспільство 11:17, 21.05, 2016

В ІФНМУ відбувся семінар-нарада "Комплекс навчально-методичного забезпечення дисципліни "Українська (російська) мова як іноземна" у вищих навчальних закладах МОЗ України", який триватиме два дні. Участь у заході взяли представники кафедр мовознавства з усіх медичних вишів України.

Семінар відбувається на базі ІФНМУ, оскільки кафедра мовознавства вишу є опорною кафедрою з дисципліни "Українська (російська) мова як іноземна" й відповідно основним координатором із методичного забезпечення у цьому напрямку для всіх медичних ВНЗ, інформує прес-служба вузу.

Основна мета семінару – клопотання до МОЗ із тим, аби впорядкувати та уніфікувати викладання дисципліни "Українська (російська) мова як іноземна", яка має чимало актуальних питань та які останнім часом постали особливо гостро. Серед них: невизначений статус дисципліни, історично обумовлені проблеми мовної політики в Україні, типові програми з дисципліни й досі перебувають лише на стадії підготовки, немає єдиної бази навчальних підручників і посібників, а також відсутній центр проходження стажування та підвищення кваліфікації викладачів. Окрім цього, деякі положення наказу МОН про викладання від 04.04.2006 року №260 не цілковито узгоджуються з кредитно-трансферною системою.

"Якщо студент-іноземець переводиться з одного ВНЗ в інший, часто виходить, що в нього інший рівень знань та підготовки, інша кількість набраних кредитів, – пояснює завідувач кафедри мовознавства ІФНМУ Світлана Луцак. – Ми зіштовхнулися з такою ситуацією, коли торік до ІФНМУ переводилися чимало студентів-іноземців із університетів на окупованих територіях України".

Наразі в ІФНМУ на факультеті підготовки іноземних громадян навчається 1537 студентів.

Завідувач кафедри мовної підготовки Запорізького державного медичного університету Катерина Гейченко розповідає, що програми "Російська мова для студентів-іноземців підготовчого відділення" і "Російська мова для студентів-іноземців основних факультетів" існує в їхньому виші вже близько 20 років. Викладання елементарного курсу української мови для іноземців на підготовчому факультеті здійснюється відповідно до програми, яку отримали з МОЗ ще в 2005 році.

"Однак вся система освіти України вже перейшла на модульно-трансферну систему за європейським зразком, тому необхідно врахувати ці вимоги", – зазначає Катерина Гейченко. 

У рамках семінару працюють два круглі столи, де учасники обговорять і затвердять проект програм "Українська мова як іноземна для україномовних груп", "Російська мова для підготовчих відділень" та "Російська мова для російської форми навчання". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: