fbpx

В ІФНМУ відкрився унікальний навчально-практичний центр

Суспільство 13:52, 16.11, 2016

На фармацевтичному факультеті Івано-Франківського національного медичного університету відбулася знаменна подія. Тут відкрили унікальний навчально-практичний центр хроматографічного аналізу, над створенням якого працювали цілий рік.

Про це повідомили КУРСу в прес-службі ІФНМУ.

"Розвиток сучасної фармацевтичної науки і розвиток технологій виготовлення лікарських засобів, харчових добавок вимагає відповідного технологічного оснащення і перевірки того, що виготовляється, – говорить ректор ІФНМУ Микола Рожко.  І в працівників факультету, професорів і викладачів, виникла ідея створити хроматографічну лабораторію. Вона дозволяє вивчати склад нових речовин, які зараз синтезуються, наприклад рапсової олії та багатьох інших речовин, хімічний склад та властивості яких потребують підтвердження. Це має велику перспективу, бо ці технології зараз дуже швидко розвиваються, і ми отримали своєрідний стартовий майданчик для досліджень".

Найважливіше обладнання лабораторії  газові хроматографи. Попри них тут зібрано багато інших приладів. Усе в робочому стані, готове до використання науковцями і студентами.

"У цій лабораторії встановлений цілий газохроматографічний комплекс,  розповідає науковий співробітник ІФНМУ, директор ПП "Аналіт-сервіс" Володимир Лисюк.  Він складається з основного приладу  газового хроматографа, але для його роботи ще необхідний генератор водню, балони тощо. І все це в нас є. Прилад служить для розділення складних сумішей, органічних і неорганічних речовин на індивідуальні компоненти. Його можна застосовувати в різних галузях  від екології до медицини".

За словами Володимира Лисюка, аналіз можна робити досить просто. Проба речовини набирається у звичайний шприц і вводиться в прилад. Він в свою чергу розділяє суміш на компоненти і фіксує їх. Усе це відображається на екрані комп’ютера в реальному часі. Залежно від речовини аналіз може тривати від 10-15 хвилин до півтори години.

"Коли ми говоримо про навчально-практичний центр хроматографічного аналізу, ми маємо на увазі кілька складових його роботи,  розповідає перший проректор ІФНМУ Ганна Ерстенюк.  Найперше, це хороша навчальна база для студентів-фармацевтів. У них в навчальній програмі є вивчення методу хроматографічного аналізу, і тепер вони зможуть ознайомитися з ним не тільки в літературі, а й на практиці. Друга складова  це наука. Це молодий факультет, тут є багато людей, які працюють над науковими розробками, які передбачають дослідження різноманітних речовин. Коли ми говоримо про фармацевтичну сировину, то дослідження хроматографічним аналізом дозволяє побачити різні спектри, склад цих речовин".

За словами першого проректора, лабораторія стане корисною не лише для фармацевтичного факультету, але й усього університету.

"Якщо раніше ми їздили за такими дослідженнями до Харкова та Києва, то нині ми можемо проводити їх у будь-якому біологічному субстраті, чи то мембрани еритроцитів, чи то мембрани гепатоцитів, чи будь-яких інших клітин,  продовжує Ганна Ерстенюк.  Нам це цікаво, тому що дослідження патогенетичних механізмів розвитку багатьох хвороб починаються із вивчення клітини, з дослідження її мембрани".

"Третя складова  у лабораторії можна вивчити спектр будь-якої олії, яка продається у наших супермаркетах чи аптеках, яка є базою для багатьох фармацевтичних розробок. Це має величезне практичне значення. Також в лабораторії можна дізнатися про вміст пестицидів чи інших сполук у воді",  додає Ганна Ерстенюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: