fbpx

В ІФНМУ завершився пілотний освітній проект з подолання важкої легеневої недуги

Здоров'я 17:23, 03.07, 2018

Хронічне обструктивне захворювання легені (ХОЗЛ) на сьогодні є однією з найбільших проблем в охороні здоров'я. Постійно зростає смертність від цієї недуги. Щороку у світі помирає 10 млн курців. Причиною є не лише старіння населення, але й серйозний вплив факторів ризику. Якщо сьогодні серед найпоширеніших недуг у світі ХОЗЛ займає шосте місце, то вже незабаром прогнозують його потрапляння в лідерську трійку.

Поки що перспектива сумна. За прогнозами до 2020 року ця патологія з дванадцятого місця у списку найпоширеніших у світі захворювань переміститься на п’яте, а як причина смертності  з шостого на третє. За даними ВООЗ, ХОЗЛ забирає удвічі більше життів, ніж рак легенів. На думку експертів Європейського респіраторного товариства (ERS), лише 25% випадків ХОЗЛ діагностують вчасно, а більшість хворих із верифікованим ХОЗЛ не отримують належної терапії, пише прес-служба ІФНМУ.

За словами директора ДУ "Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім Ф. Г. Яновського НАМН України" академіка НАМН України, д.мед.н., професора Юрія Фещенка, обстеження щодо ХОЗЛ досить просте і займає небагато часу. І майже всі заклади охорони здоров’я забезпечені скринінговою діагностичною апаратурою, проте дуже мало уваги надається техніці проведення процедури, а це в свою чергу нівелює результати обстеження.

Зауважимо, що в Івано-Франківському національному медичному університеті під керівництвом заслуженого діяча науки і техніки України, професора Миколи Островського науковці вивчають глибинні особливості перебігу, покращення діагностики та лікування ХОЗЛ. За результатом багаторічної праці уже понад десять років група науковців університету опублікувала більш як двісті наукових робіт. Крім того, з цими роботами фахівці гідно представляють проблему ХОЗЛ як на всеукраїнських, так і на міжнародних наукових форумах, є вже 12 патентів України. Нагадаємо, що у 2016 році в співавторстві з провідними вченими держави вийшла монографія "Хронічне обструктивне захворювання легень: нові відтінки проблеми". Видання є популярним не лише в наукових колах, але й серед лікарів-практиків.

Фахівці університету у постійному науковому пошуку, а тому завжди мають нову інформацію, якою діляться як із лікарями-практиками, так і з науковою спільнотою. Лекції, науково-практичні конференції та майстер-класи з метою покращення діагностики та лікування хворих на ХОЗЛ проходять як в області, так і на всеукраїнському рівні.

Як зазначають університетські фахівці, особливо важливим етапом в напрямку донесення науково-методичних засад діагностики та лікування ХОЗЛ є проведена цього року робота. Фахівці ІФНМУ та обласного департаменту охорони здоров’я – доценти Олександр Варунків, Мар’яна Кулинич-Міськів, завідувач кафедри пульмонології з курсом професійних хвороб професор Микола Островський та головний терапевт області Лариса Боришкевич – прочитали майже два десятки актових лекцій "ХОЗЛ: національна угода з питань діагностики та лікування" і провели стільки ж майстер-класів на тему "Оцінка функції зовнішнього дихання" чи не в кожній області.

Зазначимо, що цей проект за участі працівників кафедри фтизіатрії і пульмонології ІФНМУ та фахівців ДОЗ ОДА проходив під патронатом Асоціації фтизіатрів і пульмонологів України і був пілотним.

В цілому він охопив 18 закладів у районах та містах нашої області. У лекціях та практичних майстер-класах взяли участь близько тисячі лікарів, зокрема лікарі первинної ланки. Вони вдосконалювали свої знання, вчилися вчасно виявляти ХОЗЛ на ранніх етапах у осіб з групою ризику та призначати повноцінну терапію в залежності від клінічних проявів недуги, щоб мінімізувати кількість загострень та покращити якість життя хворих.

Є сподівання, що злагоджена співпраця групи науковців, фахівців-пульмонологів ІФНМУ, розуміння проблеми та зацікавленість у подоланні її наслідків як з боку керівництва вишу, так і департаменту охорони здоров’я області дасть невдовзі позитивні результати.

"Робимо все для того, щоби подолати ХОЗЛ та зберегти здоров’я населення Прикарпаття", – зазначають фахівці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: