fbpx

В ІФНТУНГ стартував міжнародний архітектурний конкурс

16:37, 26.10, 2017

25 жовтня 2017 року в приміщенні обласного академічного музично-драматичного театру імені Івана Франка розпочав роботу XXVI Міжнародний огляд-конкурс дипломних проектів випускників архітектурних та дизайнерських спеціальностей вищих навчальних закладів України.

Конкурс, який проводиться щорічно на базі діючих архітектурних шкіл України впродовж 25 років та має статус всеукраїнського, проходить цього року в Івано-Франківську за організації Інституту архітектури, будівництва та туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та за підтримки Національної спілки архітекторів України. Більше того, завдяки ініціативі кафедр архітектурного проектування та основ архітектури ІФНТУНГ огляд-конкурс набув статусу міжнародного. На конкурсі поруч з дипломними проектами архітектурних і дизайнерських шкіл України представлені архітектурні проекти з Польщі (Краківська політехніка імені Т. Костюшки, Вроцлавська політехніка) та Молдови. Архітектурний форум в Івано-Франківську вражає своєю масштабністю. Якісний склад учасників заходу – 18 докторів та близько 40 кандидатів архітектури – свідчить про його авторитетність та вагому роль у розвитку архітектурної освіти України. Адже конкурс проводиться з метою представлення досягнень архітектурних шкіл та обміну професійним досвідом. А ще заплановано провести семінар-засідання представників архітектурних вишів для обговорення проблем та перспектив розвитку архітектурної освіти в Україні. Географія учасників форуму охоплює багато регіонів України: Київ, Дніпро, Івано-Франківськ, Суми, Львів, Полтава, Одеса, Харків, Чернівці, Черкаси й ін.

Привітати учасників міжнародного конкурсу прийшов міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він відзначив, що місто очікує від конкурсу такого рівня вдалих проектів зі збереження архітектурної спадщини та зелених зон. З ініціативою оголосити конкурс на найкращий об’єкт, який би став візитівкою Івано-Франківська, виступив ректор ІФНТУНГ, академік НАН України, проф. Крижанівський Є. І. Університет готовий представити для цього ділянку під новий корпус та прийняти на практику студентів-архітекторів різних вишів, задіяних у цьому проекті. У своєму вітальному слові він розповів учасникам і гостям заходу про становлення архітектурної спеціальності в університеті нафтогазового профілю, який тепер займається постачанням тепла і світла до "ошатних зручних домівок", підкреслив, що ІФНТУНГ завжди відкритий для нових починань, та побажав плідної співпраці.

До участі у конкурсі подано понад 300 дипломних проектів бакалаврів, спеціалістів та магістрів архітектурних та дизайнерських спеціальностей багатьох архітектурних і дизайнерських шкіл України, а також Польщі і Молдови. На виставці робіт у приміщенні драмтеатру можна було ознайомитись з проектами, в яких представлені цікаві, прогресивні архітектурні рішення, спрямовані на вирішення архітектурно-містобудівних проблем сучасності, які можуть бути втіленими у життя. Впродовж трьох днів компетентне журі визначатиме переможців конкурсу у дев’яти номінаціях: громадські споруди та комплекси, житлова архітектура, містобудування, дизайн архітектурного середовища, реконструкція та реставрація об’єктів архітектури та містобудування, промислова архітектура, дизайн інтер’єру, графічний дизайн, експериментальне проектування. 28 жовтня будуть оголошені підсумки конкурсу, переможці у різних номінаціях будуть нагороджені дипломами, які матимуть вплив на рейтинг студентів у виші та враховуватимуться при працевлаштуванні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: