fbpx

В Івано-Франківській ОДА пояснили, чому придбали рентген-апарат у фірми, близької до екс-"регіоналки" Бахтеєвої

Суспільство 18:44, 11.01, 2016

У департаменті охорони здоров'я ОДА прокоментували ситуацію щодо придбання рентген-апарату за 20 млн для обласної клінічної лікарні у фірми, близької до екс-”регіоналки” Бахтеєвої.

Як писав КУРС, 14 грудня 2015 року Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації уклав договір з ТОВ "Медгарант" на придбання рентгенангіографічної системи для обласної клінічної лікарні, що на Федьковича, 91. Вартість рентгенсистеми – 19 мільйонів 937 тисяч гривень з ПДВ.

За інформацією ЗМІ, київська фірма "Медгарант" належить Олександру Островському. Підписантом вказана Яна Островська. В інтернеті оприлюднювалася інформація, що "Медгарант" входить у сферу впливу народного депутата Тетяни Бахтеєвої (раніше від Партії регіонів, нині від Опозиційного блоку). В той же час, донька Бахтеєвої, Ірина Валітова, раніше була партнером Яни Островської по фірмі "Медпрогрес".

Участь у тендері взяли чотири фірми: ТОВ "Алконт-Сервіс", ТОВ "Медгарант", ТОВ "СТД СТАНДАРТ" та "Медичний Комплекс-МК".

За словами заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олега Овчара, від підприємства ТОВ "СТД СТАНДАРТ" зі статутним капіталом у сумі 1000 грн було подано документи, які не відповідають дійсності, а точніше, є підробленими документами.

"Достовірність поданих вказаним підприємством документів викликала сумніви у представників комітету з конкурсних торгів, адже суб’єкт господарської діяльності був зареєстрований нещодавно – у серпні поточного року. Власної ліцензії на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання це підприємство не мало, а в складі пропозиції була подана ліцензія офіційного представництва ДП "Сіменс-Україна", гарантійний лист представлений безпосередньо від виробника Siemens Aktiengesellschaft, – зазначив Овчар. – На наше звернення ДП "Сіменс-Україна" повідомило, що ТОВ "СТД СТАНДАРТ" не є офіційним (авторизованим) представником Концерну "Сіменс" в Україні, відповідні документи у розпорядження ТОВ "СТД Стандарт" не надавались, гарантійний лист не відповідає стандартній формі авторизованих листів і містить чимало даних, які не відповідають дійсності, та походження цих документів в цілому їм невідоме".

Крім того, статутними видами діяльності підприємства не передбачена господарська діяльність за кодом КВЕД-2010 47.74 Роздрібна торгівля медичними й ортопедичними товарами; 33.13 Ремонт і технічне обслуговування електронного й оптичного устаткування. А також підприємство не має кваліфікованих фахівців та, як наслідок, відповідної ліцензії на право провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання.

Враховуючи таку інформацію, було прийнято рішення про відхилення цієї пропозиції конкурсних торгів та з наведеним обґрунтуванням повідомлено керівництво ТОВ "СТД СТАНДАРТ" у визначені законом терміни.

Також Олег Овчар розповів і про інший факт, який може містити ознаки намагання зірвати проведення відповідних конкурсних торгів.

Так, ТОВ "АТАКСАТ" 27.10.2015 року подало скаргу  щодо порушення департаментом охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації порядку проведення процедури відповідної закупівлі. Враховуючи, що скаржником не доведено та документально не підтверджено інформацію щодо порушення прав чи законних інтересів скаржника, Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель постановила відмовити ТОВ "АТАКСАТ" у задоволенні скарги. На розгляд скарги не з'явився жоден представник цього підприємства.

"Варто розуміти, що саме звернення даного підприємства виглядає дещо дивним, адже за відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ "АТАКСАТ" не веде підприємницької діяльності у сфері торгівлі медичною технікою. Виходячи з викладеного, напрошується тільки один висновок – комусь дуже не хотілося б, щоб в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні з'явилася сучасна рентгенангіографічна система. Дані дії відповідних підприємств, швидше за все, були спрямовані на навмисне перешкоджання проведенню відкритих конкурсних торгів на закупівлю медичного обладнання, при тому, що на сьогодні гостро постала проблема діагностики та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань населення Івано-Франківської області", – пояснив Олег Овчар.

Посадовець запевнив, що департамент охорони здоров’я облдержадміністрації і надалі буде забезпечувати проведення відкритих конкурсних торгів  відповідно до вимог чинного законодавства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: