fbpx

В Івано-Франківській ОКЛ розповіли, як боротися із глаукомою

Здоров'я 10:07, 03.03, 2017

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з глаукомою, який відзначається 6 березня, на базі поліклініки обласної клінічної лікарні відбувся день відкритих дверей, де всі охочі могли виміряти очний тиск, оглянути очне дно, отримати консультацію провідних спеціалістів з приводу глаукоми та інформаційну брошурку щодо цієї недуги.

"Глаукома – розповсюджене захворювання ока, – зазначає завідувач мікрохірургії ока обласної клінічної лікарні, позаштатний спеціаліст ДОЗ ОДА з офтальмології Марина Вершиніна. – У світі нараховується вже близько 45 мільйонів людей, які втратили зір, з них кожен десятий пацієнт – з приводу глаукоми. В Івано-Франківській області за минулий 2016 рік виявлено 246 осіб, яким діагностовано глаукому, 84 з яких – у ІІ та ІІІ стадії", – передає прес-служба Івано-Франківської ОДА.  
Глаукома – захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок недуги підступний і протікає безсимптомно. Якщо лікування цього захворювання не проводити, то поступово починає звужуватися поле зору – людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню.
Обласний офтальмолог повідомляє, що більшість випадків глаукоми діагностується при профоглядах, які проводяться в усіх поліклініках міста і області. Переважно глаукома розвивається у людей старших за 40 років, і що старша людина, то вищий ризик захворювання. До факторів ризику слід віднести спадковість (наявність глаукоми у найближчих родичів), запалення ока або його травма. Розвитку захворювання сприяють і хвороби судинної системи: артеріальна гіпер- та гіпотонія, вегето-судинна дистонія, атеросклероз, хворі, які системно вживають гормони та хворі на цукровий діабет.
Спеціаліст наголошує, що раннє виявлення та адекватно призначене лікування – медикаментозне, лазерне чи оперативне – і надалі зберігає людині її зорові функції.
"В офтальмологічному відділенні обласної клінічної лікарні хірургічне втручання проводиться усім пацієнтам на сучасному рівні,  додає Марина Вершиніна. – Сюди також входить й імплантація фільтруючих клапанів ExPRESS. Операція для пацієнта є неважка, але післяопераційний період вимагає від хворого обережності та утримання від фізичних навантажень".
Слід зазначити, що прийом пацієнтів проводився в чотирьох кабінетах безкоштовно, також для огляду не потрібно було направлень та талонів з реєстратури.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: