fbpx

В Івано-Франківську хочуть встановити пам’ятні знаки на місцях перших церков

Суспільство 18:46, 06.12, 2017

В Івано-Франківську науковці пропонують поставити пам'ятні знаки ще двом українським церквам, які були першими в історії міста, – Успіння Пресвятої Богородиці та Святого Миколая.

Про це на презентації книги "Давні українські храми Івано-Франківська. XVII-XVIII ст." повідомила її автор – завідувач відділу археології Івано-Франківського краєзнавчого музею Марія Вуянко, пише Укрінформ.
 

"Серед перших у нас були три українські церкви: церква Воскресіння та Введення (Введення у храм Пресвятої Богородиці – ред.), церква Успіння Пресвятої Богородиці та церква Святого Миколая. Церкві Святого Воскресіння вже поставили пам’ятний знак біля Ратуші. Ми пропонуємо, аби таким самим чином відзначити ще дві церкви – пам’ятними знаками або ж інсталяцією, аби містяни знали, де вони знаходились", – сказала Вуянко.

За її словами, перші українські церкви міста вона досліджувала майже п'ять років. Усі вони були дерев’яними, а тому не збереглись до сьогодні. Книгу Вуянко написала на основі першоджерел.

"Маємо автентичний документ "Привілей Андрія Потоцького", власника міста, виданий українській громаді у XVII столітті. Він зберігається в Краєзнавчому музеї. Є ще один документ, доля якого невідома, це чаша 1674 року, яка була подарована українській церкві в Станіславові, як називалось наше місто до 1962-го", – зазначила Вуянко.

Відомо, що це була чаша для причастя, виготовлена зі срібла з позолотою. На чаші був напис про те, що вона подарована українській церкві молодшим церковним братством. Чашу використовували на урочистих літургіях ще на початку XIX століття, після чого, у воєнні роки, вона зникла, як і багато інших артефактів.

Нагадаємо, монографія "Давні українські храми Івано-Франківська XVII-XVIII ст." Марії Вуянко вийшла у липні цього року під №41 у книжковій серії "Моє місто", що її започаткувало однойменне історико-краєзнавче об'єднання спільно з івано-франківським видавництвом "Лілея-НВ".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: