fbpx

В Івано-Франківську компанія сина екс-президента перепродала квартири мешканців

Суспільство 11:52, 24.12, 2014

В Івано-Франківську в епіцентрі скандалу опинилася будівельна-компанія "Галицька марка", серед засновників і власників якої син третього Президента України Віктора Ющенка Андрій Ющенко. Декілька родин, які інвестували кошти у будівництво власного житла, й досі не можуть вселитися у квартири у новобудовах, хоча їхнє зведення "Галицька марка" завершила ще у 2012 році.

Проект "Народний контроль. Спецвідрядження" на телеканалі ZIK побував у серці Прикарпаття і з’ясував, що квартири, за які свого часу охочі отримати житло заплатили чималі гроші – по кілька сотень тисяч гривень, ­– компанія перепродала іншим людям.

Одна із інвесторів будівництва пані Оксана розповіла, що гроші за житло віддала "Галицькій марці" ще 7-8 років тому, коли долар вартував 5 гривень. Щоб зібрати необхідні кошти, родина тривало працювала за кордоном.

У січні торік жінка нарешті отримала запрошення завітати в офіс компанії-забудовника.

"Мені надали увесь пакет документів – із БТІ, акт прийому-здачі об’єкту. Також був документ, який засвідчував, що жодна зі сторін не має одна перед одною боргів. Була довідка про повну сплату коштів за помешкання", – розповіла пані Оксана.

Жінці залишалося єдине ­– віднести документи до реєстраційної служби і провести реєстрацію права власності. Утім сім’я знову вирушила на заробітки і взялася проводити реєстрацію житла лише у жовтні 2013 року. Саме тоді й з’ясувалося, що поки жінка заробляла гроші у світах, квартира… отримала нового власника.

"Коли я звернулася в реєстраційну палату, то отримала відмову. Мені сказали, що об’єкт зареєстрований за іншою особою", – говорить пані Оксана. За її словами, в таку ситуацію потрапило чимало інших інвесторів будівництва.

Наприклад, Марія Коркодова папери на житло отримала ще у 2012 році. Але тоді жінка, яка має онкологічне захворювання, змушена була поїхати за кордон на лікування. Коли повернулася, також не змогла зареєструвати помешкання, адже квартира перейшла у власність іншим людям. Виявилося, що допоки справжніх власників помешкань не було в країні, компанія зареєструвала квартири на себе.

Юристи говорять про відвертий обман і маніпуляцію законом.

"Відбулася здача будинку в експлуатацію, були всі необхідні дозволи і погодження, зокрема з органами місцевого самоврядування, державними інспекціями, тож у людей, які інвестували у квартири, не мало виникнути проблем,  пояснює правозахисник Юрій Танасійчук. – Річ у тім, що власник помешкання сам вирішує, коли здійснити реєстрацію офіційно майнових прав на це житло. Закон не встановлює конкретних обмежень щодо періоду цієї реєстрації".

Зараз – уже понад рік ­– триває судова тяганина між "Галицькою маркою" та сім’ями, які прагнуть повернути втрачені квартири.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: