fbpx

В Івано-Франківську неправомірно обрали переможця тендеру

Суспільство 11:30, 20.01, 2018

У листопаді 2017 року Філія "УМГ "ПРИКАРПАТТРАНСГАЗ" ПАТ "УКРТРАНСГАЗ» оголосила тендер вартістю 2,5 млн грн. Переможцем стало ТОВ "Автоексперт". В Інституті аналітики та адвокації проаналізували угоду та з’ясували, що переможця обрали неправомірно.

В аукціоні брало участь 6 підприємств. Мінімальна цінова пропозиція – 1 939 999 тис. грн, а максимальна – 2 350 000 тис. грн. Замовник дискваліфікував 5 учасників через їх невідповідність його вимогам та акцептував пропозицію ТОВ "Автоексперт" з найвищою ціною.

"Майже всі дискваліфіковані учасники надали установчі документи у вигляді відсканованої ксерокопії оригіналів. – запевняє аналітик ІАА Олександр Довгошей. – Хоча одна з вимог замовника – скан-копії з оригіналу. Ще один можливий варіант –  надати посилання на сайт Міністерства юстиції з кодом доступу до установчих документів учасника. Ця вимога правомірна, тому що Міністерство надає безкоштовний доступ до таких документів".

Під час розгляду пропозицій знайшли й інші причини для їх відхилення. Частина товарів підлягала під дію санкцій, згідно з рішенням РНБО "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів". А саме: товари виробництва ПАТ "Камаз" і ПАТ "ГАЗ", які були присутні майже в усіх пропозиціях.

1

Аналітик ІАА Олександр Довгошей проаналізував пропозицію та документи переможця аукціону – ТОВ "Автоексперт". Підприємство надало 12 сторінок установчих документів у вигляді відсканованих копій з ксерокопії оригіналу. Та при цьому не надало жодних посилань на сайт Міністерства юстиції. Також у пропозиції ТОВ "Автоексперт" є дві позиції виробника ПАТ "Камаз". Таким чином, у пропозиції переможця наявні ті ж самі недоліки, за якими дискваліфікували інших учасників.

2

"Пропозицію переможця також мали б відхилити за невідповідність вимогам Замовника з тих же причин, – говорить аналітик Олександр Довгошей. – Хоча Замовник цього не зробив. Припускаю, що на його рішення вплинув той момент, що повторно провести цю закупівлю до кінця року вони вже б не встигли".

Отже, можна стверджувати про вибірковість дій Замовника. А це суперечить одному з основних принципів системи публічних закупівель – об’єктивної та неупередженої оцінки тендерних пропозицій; максимальної економії та ефективності.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: