fbpx

В Івано-Франківську Олесь Базюк і Наталія Русецька покажуть сакральну "Міру"

Культура 14:02, 04.02, 2018

7 лютого у галереї "Арт-на-Мур" в івано-франківському "Бастіоні" відкриється виставка сучасного сакрального мистецтва Олеся Базюка та Наталії Русецької "Міра".

"Міра – одиниця вимірювання, яку використовують для визначення величин методом порівняння, протиставлення, порівняння на збіг. Міра в мистецтві показує ступінь організованості та узгодженості елементів художнього твору. Вона – результат здібності та вміння художника відібрати найнеобхідніше й істотне в житті, для вираження своєї ідеї знайти адекватні художні засоби. Почуття міри веде художника до органічності твору, до відсікання всього зайвого, що заважає точно висловити ідею, до тієї вищої простоти та ясноті. Це результат відповідності вимогам даної художньої культури, її естетичним і художнім ідеалам.

В античному світі вона постає як розумна впорядкованість життя – принцип дотримання міри в усьому. Платон розумів її як стан, рівновіддалений від надлишку та нестачі, як середню точку між цими крайнощами-полюсами. Пізніше це категорія естетична й етична.

У період Середніх віків міра встановлена Богом, і основні духовні поняття, такі як гріх, праведність, віра і т. д., мають міру.

Вона мінлива, як мінливі й самі історичні речі. Це стосується як до неорганічної і живої природи, так і до "другої природи", створюваної людиною.

Кожен піддає все аналізу, характеристиці і діє відносно своєї міри, відповідної власним чеснотам", – йдеться в анонсі виставки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: