fbpx

В Івано-Франківську показали унікальну машину-амфібію. ФОТО

Стиль життя 18:03, 21.07, 2018

Поціновувач ретроавтомобілів Роман Слободян сьогодні на "ЗАЗ-мегафесті" презентував власноруч перероблену машину-амфібію.

Роман Слободян каже, що стару автотехніку реставрує все своє життя.

"Я люблю створювати цікаві автомобілі, які плавають, можливо, будуть і літати", – розповідає автомеханік.

1

"Запорожцю"-амфібії, якою чоловік приїхав на виставку, 40 років. Реконструкція забрала близько 6 місяців. Якщо придбав автомобіль за 300 доларів США, то в реконструкцію довело вкласти ще близько 3 тисяч доларів.

"Для того, щоб вона плавала, треба повністю дно ізолювати, поставити сальники, герметизувати так, щоб, коли колінвал крутиться, щоб передавались на винт зусилля. І тому треба було поставити ще винт, який я взяв з "Вихря", редуктор – від "жигулівських" запасних частин, і получилась машина, яка дуже гарно плаває,  ділиться Роман Слободян. – Буде плавати стільки, скільки бензину буде. Там є чотири відкачуючих насоси, і з них один ручний. Чому ручний – тому що така вимога європейська, і вас не пустять на заплив, якщо ви не будете мати насоси електричні, ручний насос, свисток, рятувальні жилети, рятувальний круг".

"Запорожець"-амфібія вже побував на змаганнях в Нідерландах – плавав по каналах Амстердама.

 "Я став першим українцем, який плавав по каналах Амстердама",  радіє Роман Слободян.

2

Окрім цієї унікальної автівки, у нього в колекції є шість цікавих змінених моделей, а загалом 15 машин.

Чоловік каже, що далеко не кожен візьметься реставрувати та користуватися машиною, яка вже могла би бути на звалищі, однак такі любителі ретро в нас ще є. В самому Івано-Франківську налічується понад 40 власників ретроавтомобілів, які користуються ними у повсякденному житті, а по області їх близько сотні. Часто такі машини припадають пилом у гаражах, а можна було би створити музей.

"Було би дуже добре, щоб у Франківську був ретромузей, щоб люди могли перенестись на 50-60 років. За кордоном бачив, як під час таких виставок жінки та чоловіки одягаються у стилі 60-х років. Цікаво, яка була мода, які були машини. Хотілось би, щоб і у Франківську таке було, і для цього є все",  каже Слободян.

Зазначимо, на "ЗАЗ-мегафесті" презентували близько півсотні машин. Учасники приїхали з різних міст України та з Білорусі та Росії.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: