fbpx

В Івано-Франківську презентували історії про трагедію під Іловайськом

Культура 13:18, 11.09, 2015

Письменник та журналіст Євген Положій представив збірку новел про учасників боїв під Іловайськом.

В своїй книзі автор розповідає майже сотню історій про бійців.

"Мене завжди вражала цинічність у ставленні до тих, хто загинув під час Другої світової війни. Але й зараз в Україні немає державної програми, яка би займалась пошуком та похованням загиблих бійців", – каже Євген Положій.

Автор розповідає, що зацікавився темою Іловайська, коли зрозумів, що про ці події немає цілісної історії  вся інформація доволі фрагментарна. У той же час Положій каже, що реконструювати події було доволі складно, адже кожен бачить бій по-своєму.

У книзі "Іловайськ" можна буде прочитати доволі незвичайні історії бійців: про морг під землею у плацкартному вагоні, про явище колективних галюцинацій… Героями Положія стали люди зі всіх куточків країни. Наприклад, медсестра з Одеси у батальйоні "Донбас" або боєць "Грім" із Сум.

"На жаль, для того ж міністерства інформації теми трагедії під Іловайськом не існує. Хлопці, які воювали, справді злі на владу",  додає письменник.

 

Довідка:

Ілова́йський коте́л  епізод війни на сході України у другій половині серпня 2014 року, в ході якого розгорнулися запеклі бойові дії між українськими Збройними силами та підрозділами МВС, з одного боку, та збройними формуванням терористичної організації ДНР і російських збройних сил  з другого. Характер боїв визначався стратегічним значенням Іловайська, який розташовується за 25 км на схід від Донецька  перехід Іловайська під контроль Збройних сил України дозволив би відрізати постачання зброї та бойовиків до Донецька та звільнення міста в перспективі.

Українські військові увійшли в Іловайськ 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство окремих українських підрозділів вже 28 серпня іловайське угруповання опинилося в оточенні.

29 серпня вночі російський президент Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. Терористи згодом заявили, що готові випустити бійців з оточення. 30 серпня о 10:00 українські військові організованими колонами почали рух з міста, однак колони підступно розстріляли, завдавши великих втрат українським військам. Під Іловайськом загинуло багато українських бійців, сотні бійців були поранені та захоплені в полон.

Важка поразка під Іловайськом спонукала українську владу до укладення Мінського перемир'я в рамках контактної групи Україна – Росія – ОБСЄ із залученням представників сепаратистів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: