fbpx

В Івано-Франківську презентували книгу "Дружини українських націоналістів"

Суспільство 19:48, 04.02, 2016

Про видання нового біографічного довідника історій учасників батальйонів українських націоналістів розповіли у Музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери.

Книга "Дружини українських націоналістів" розповідає про українців з легіонів Нахтігаль (Battalion Ukrainische Gruppe Nachtigall) та Роланд (Battalion Ukrainische Gruppe Roland), створених у Німеччині на початку 40-х років.

Про членів цих угруповань з’являлися спогади учасників подій, деякі очевидці й учасники подій намагалися описати історію цих військових підрозділів, але ще не було спроби об’єднати біографії більш чи менш відомих учасників цих обох батальйонів.

Книга видана у співавторстві працівника музею Назара Розлуцького та дослідника Василя Хомчика. Оскільки Назар Розлуцький нині перебуває в зоні АТО, книгу презентували співавтор Василь Хомчик та директор Музею визвольної боротьби Ярослав Коретчук.

"Автори мали на меті не тільки передати знайдену інформацію, але й зробити аналіз. Тому що, читаючи літературу, пов’язану із дружинами українських націоналістів, можна помітити, що майже всі вояки батальйонів Нахтігаль і Роланд говорили, що їхнім основним мотивом, чому вони пішли до цих військових формувань, було здобуття військового фаху, аби в майбутньому використати здобутий досвід у боротьбі за українську державність", – розповів Ярослав Коретчук.

До книги увійшло 337 біографій, які вдалося розшукати. Подекуди біографії доволі широкі, але часом мають дуже приблизну й коротку інформацію. Це пов’язано з тим, що автори намагалися знайти будь-яку доступну інформацію про бійців у відкритих архівах, мемуарах, спогадах та документах.

"Та неправда, яка виливалася на український націоналізм у мої часи, змусила мене зацікавитися, хто ж такі були українські націоналісти. А це було ціле покоління людей, яке зобов’язалося втілити ідею українського націоналізму. І виконало це завдання", – сказав Василь Хомчик.

Більшість бійців легіонів Нахтігаль та Роланд після їхнього розпаду у 1943 році поповнили лави Української повстанської армії, де ставали командирами підрозділів. Серед них були і Роман Шухевич, Василь Сидор-Шелест та десятки інших.

Багато документів, які могли б дати ще більше деталей про особистостей, згаданих у книзі, зберігаються в архівах ОУН за кордоном. Упорядники книги сподіваються, що з часом отримають доступ до них і доповнять презентоване видання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: