fbpx

В Івано-Франківську презентували найстаріші відеоролики про Станіслав

Наша історія 20:34, 22.01, 2015

25 унікальних хвилинних відеороликів 1946-1962 років представили пластун Тарас Зень та краєзнавець Іван Бондарєв в івано-франківській книгарні "Є".

"Усі роллики датовані 1946-1962 роками, оскільки саме в цей період місто називалося Станіслав. Воно вже перестало бути Станіславовом, але ще не стало Івано-Франківськом", – пояснив Іван Бондарєв.

Ініціатором ідеї оцифрувати відеоролики став Тарас Зень. Він розповів, що два роки тому, коли пластуни знімали фільм про історію організації до її століття, знайти потрібне відео про місто часів Польщі чи Австро-Угорщини не вдалося, а найстаріше відео, яке вдалось знайти, було зняте за радянських часів. Тому і вирішив його знайти та оцифрувати.

"Я звертався до різних архівів – Польщі, Німеччини, Австрії, Москви, і всі мені відписували, що австрійського і польського періоду Станіславова в них немає. Є радянський, а австрійський та польський – лише Коломия. Мене це здивувало… Після цього зародився азарт і я почав шукати. У Центральному київському архіві натрапив на радянське відео і вирішив хоча б його поки що оцифрувати", – розповів Тарас.

Він зазначив, що такі матеріали (бобіни) мають свій паспорт, де записується, коли їх брали. На деяких паспортах останні записи про це були у 60-х та 70-х роках, і то через те, що на них було написані назви телекомпаній інших міст. Є велика ймовірність, що їх бачили востаннє тоді, коли знімали.

"На цих відео передана атмосфера, яка панувала в 40-50-х роках. Тут є, крім всього іншого, радянська пропаганда  голос диктора, який розказує про соціалістичні здобутки та все таке. Але незважаючи на це, в цих відео є велика цінність  ми можемо побачити людей та пейзажі Станіслава",  зауважив Іван Бондарєв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: