fbpx

В Івано-Франківську стартувала Весняна школа акторської майстерності

Культура 13:09, 21.04, 2017

15 молодих акторів з України та з-за кордону приїхали сьогодні до Івано-Франківська на триденну Весняну школу акторської майстерності.

Такий захід в Івано-Франківську ініціювала Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ)

За словами першого заступника голови НСТДУ, керівника напряму регіональної політики Ростислава Держипільського, із жовтня 2016 року, коли був оновлений керівний склад НСТДУ і її очолив Богдан Струтинський, в театральній галузі відбулося чимало позитивних змін.

"Національна спілка театральних діячів України на сьогодні є перезавантажена, – зазначив Богдан Струтинський. –  НСТДУ за останні роки фактично повністю втратила довіру, а сьогодні вона ніби робить перші кроки, як мала дитина, яка вчиться ходити по-новому. Тому ми дуже хочемо діалогу".

Голова спілки також закликав усіх небайдужих долучатися до обговорень та вносити пропозиції щодо розвитку театральної галузі.

У числі вже втілених ідей НСТДУ – сезонні школи акторської майстерності. Учасниками стали студенти старших курсів театральних спеціальностей та молоді актори до 25 років.  Серед 51 претендента на участь відібрали 15 кращих заявок. До Івано-Франківська приїхали молоді актори з Києва, Чернігова, Рівного, Білої Церкви, Сєвєро-Донецька, Коломиї, Львова, Дніпра та Молдови.

"В нас є класна насичена програма в рамках триденної школи: зустрічі, майстер-класи з режисерами, фізичні тренінги, з вокалу, загалом знайомство з театром, як таким. Це дуже важливо для студентів старших курсів, які закінчують вуз і приходять в театр. Для них є багато невідомого. Ми спробуємо за ці три дні познайомити їх зсередини якомога ближче – що таке театр насправді", – розповів Ростислав Держипільський.

Для молодих акторів, які приїхали програма розписана з 9 до 22 години. На них чекають зустрічі з режисерами та вже діючими акторами Івано-Франківського драмтеатру, вокальні тренінги, перегляди вистав, обговорення.

Керівник напрямку молодіжної політики та пошуково-експериментального театру НСТДУ Станіслав Жирков зазначає, що сьогодні великою проблемою українських театрів є відсутність комунікації.

"Основна фішка школи – живе спілкування. Основна проблема українського театру – це відсутність комунікації, – зазначив Станістлав Жирков. – Важливо, щоб актори роз’їхалися потім по своїх містах і розповіли що тут відбувається і щоб люди знали що відбувається в Івано-Франківську. А між собою актори розкажуть що відбувається у Києві і в Рівному, Харкові і Дніпрі і так далі. Головне – це спілкування і обмін досвідом".

Влітку відбудеться підсумкова театральна школа у Бучі, де зберуться актори, режисери, сценографи. Буде і драматургічна школа. Однак, керівництво НСТДУ сподівається на відгук театрів України, які самі будуть проявляти ініціативу, брати участь у заходах спілки, та брати на себе організацію різних заходів. Лише таким чином в театральній галузі України можуть відбутися позитивні зміни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: