fbpx

В Івано-Франківську стартував Тиждень українського кіно на підтримку Олега Сенцова

Культура 17:36, 02.10, 2014

Сьогодні в кінотеатрі "Люм'єр" в Івано-Франківську показом дебютного повнометражного фільму "Гамер" розпочався Тиждень українського кіно на підтримку режисера Олега Сенцова.

Покази сучасних українських фільмів на підтримку режисера Олега Сенцова по всій Україні ініціювала кінематографічна спільнота. Розпочалися в Києві на початку вересня, потім – в Тернополі. Івано-Франківськ став третім містом, де організували такі покази. Про це розповів присутній на відкритті Тижня українського кіно в Івано-Франківську голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

"Для нас це шокуючи ситуація, коли українець – наш колега, перспективний кінорежисер, який мав би знімати кіно, знаходиться під арештом, повторюючи долю таких видатних кіномитців, як Олександр Довженко, Сергій Параджанов та інших, які змушені були пройти через тоталітарну систему.

На підтримку Сенцова виступає практично вся українська кіноспільнота, яка погодилась безкоштовно надати свої фільми для того, щоб продемонструвати, що в Україні існує кінематограф – різний, цікавий, вартий уваги", – розповідає Пилип Іллєнко.

Розпочався Тиждень українського кіно показом стрічки арештованого режисера "Гамер". Це драма про українського підлітка-геймера.

У п'ятницю, 3 жовтня, о 17:30 відбудеться показ комедійного підліткового мюзиклу "Трубач".

4 жовтня можна буде переглянути стрічку "Істальгія". Це соціальна драма режисера Дар'ї Онищенко. Фільм розповідає три історії кохання, дія яких одночасно триває у трьох європейських містах: Мюнхені, Белграді та Києві.

6 та 8 жовтня на екрані "Люм’єру” йтиме біографічний фільм "Параджанов". Ця кінострічка  була висунута від України на премію Оскар в номінації "найкращий фільм іноземною мовою".

7 жовтня відбудеться показ збірки документальних короткометражок про Майдан від "Вавилон'13".

Вартість квитка символічна – всього 20 гривень. Кошти від їхнього продажу йдуть на підтримку родини ув'язненого у Росії режисера.

Нагадаємо, українського кінорежисера і сценариста Олега Сенцова було затримано в Криму 11 травня 2014 р. правоохоронними органами РФ. Йому інкримінують підготовку терактів. 29 вересня відбулося чергове судове засідання, на якому термін арешту Олегу було продовжено до 11 січня. Світова спільнота та українська влада не раз наголошували на тому, що Олег Сенцов є політв'язнем, що його арешт та утримання під вартою є незаконними. Тому організатори Тижня кіно продовжують свою боротьбу за Олега та розраховують і надалі на підтримку усього українського народу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: