fbpx

В Івано-Франківську священики спільно з психологами допомагають бійцям АТО і родинам загиблих

Суспільство 12:30, 12.11, 2014

В івано-франківському храмі Святого Івана Хрестителя УГКЦ організовано Центр духовно-психологічної допомоги для родин учасників АТО, переселенців і військовослужбовців.

Ініціаторами створення Центру став настоятель храму о. Володимир Вінтонів та громадська активістка, психолог Наталія Чаплинська. Наразі в області є 41 родина, члени якої загинули як герої на Євромайдані та в зоні АТО.

"Саме для них, в першу чергу, будуть організовані зустрічі та бесіди зі священиком і психологом, адже дуже часто ці люди закриваються в собі і зосереджуються на своєму горі. Такий стан сприяє розвитку довготривалої депресії. Щоб його уникнути, полегшити біль втрати, треба відкриватися, розмовляти, плакати", – говорить о. Володимир.

Звертатися до психологів звикли не всі, а от прийти до храму помолитися та порозмовляти із священиком для багатьох людей набагато простіше.

"Вони йдуть на Службу Божу, моляться, йдуть до сповіді, але тривога їх все одно не покидає. І тоді, за бажанням, з ними розмовляють психологи", – уточнює настоятель храму Святого Івана Хрестителя.

У роботі Центру беруть участь троє священиків та понад 40 психологів. Вони відкриті до співпраці і з самими бійцями АТО, які мають посттравматичний синдром після перебування у зоні бойових дій. У них також бувають депресії, загострене почуття справедливості, їм важко адаптуватися у мирному житті. 

Зараз в Івано-Франківську працюють психологи, які допомагають на волонтерських засадах. За словами координатора Івано-Франківського осередку Асоціації фахівців з подолання психотравмуючих подій Ольги Ковтун, на богослужіння приїжджатимуть психологи, спілкуватимуться з людьми і вестимуть супровід. Психологи уже надають допомогу десяти родинам. 

"Є психологи і психотерапевти, які працюють з дітьми і жінками, є фахівці, які орієнтовані на роботу з військовими. І наше завдання в тому, щоби допомога була фаховою. Ми постійно організовуємо навчання для психологів",  говорить Ольга Ковтун.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: