fbpx

В Івано-Франківську відбудеться перегляд сучасного польського кіно "Під Високим Замком”

Культура 10:10, 06.11, 2014

3-ій Перегляд сучасного польського кіно "Під Високим Замком” Львів – Івано-Франківськ 2014 є продовженням проекту, який презентує сучасний доробок польського кінематографа.

Головною метою Перегляду сучасного польського кіно (ПСПК) є промоція польського кіномистецтва та забезпечення умов для ближчого контакту з польським кінематографом, що, поза сумнівом, є цікавою відповіддю на потреби, очікування та пошуки шанувальника польського кіно. Ще однією важливою метою є піднесення, особливо в молодого покоління, загального рівня знань про культурну спадщину Польщі, а також її історію та сучасні суспільні проблемизахідного сусіда України.

Спеціальні гості 3-го Перегляду сучасного польського кіно – це актори, режисери та сценаристи фільмів, демонстрованих в рамках ПСПК. Зустрічі з ними відбуватимуться безпосередньо перед сеансами в кінозалах, а також в інших місцях, які стануть частиною арт-простору.

 3-ій ПСПК супроводжую ряд культурних подій, пов’язаних насамперед з тематикою кіно. Окрім цього заплановано проведення ряду інших заходів, виставок та зустрічей, що в цікавий та привабливий спосіб популяризуватимуть сучасну польську культуру.

Ключовим елементом проекту є символічна ціна квитка у кіно, яка становить 15 грн. Саме вона є одним з факторів, який значною мірою підвищує зацікавлення некомерційним проектом, яким є ПСПК. Культурні події високої якості і класу самі притягують увагу глядачів, що підтверджують вже не тільки приклади багатьох закордонних кіно фестивалів, але і два великі, успішно закінчені етапи Перегляду.

 У 2014 році буде представлено понад 30 фільмів, у тому числі такі продукції як: "Джек Стронґ”, "Іда”, "Папуша”, "Камені на зміцнення”, "Мій полюс”, "Під міцним янголом”, "Хочеться жити”, "В укритті”, а також "Біжи хлопче, біжи”.

  • Важливим спонукальним елементом до 25-ї річниці падіння комунізму в Польщі буде блок "Польські стежки до Свободи”, в рамках якого буде показано: "Допит” Ришарда Буґайського, а також "Людина з мармуру”, "Валенса. Людина з надії” Анджея Вайди.
  • "Лекція історії в кіно” – блок, адресований до учнів середніх шкіл та ВНЗ Львова, в рамках якого будуть представлені фільми, тематика яких торкається історичних та суспільних аспектів життя Польщі ХХ ст.
  • Відкриття таблиці присвяченої Войцехові Кіляру на його родинному домі у Львові.
  • Гості 3-го ПСПК – Януш Маєвскі, Данута Шафлярска, Кшиштоф Пєчиньскі, Соня Богосєвіч, Катажина Домбровска, Казімєж Тішнер, Шимон Врубель та інші.
  • Концерти музики з кінофільмів (квартет "Апертус" та оркестр Івано-Франківської філармонії).
  • Лекції, зустрічі, презентації тематичних книжок фільму, а також долі історії польського кіно.
  • Квест „Кіно Львів”.

 Під час двох випусків ПСПК шанувальники кіно у Львові та Івано-Франківську змогли переглянути 58 польських художніх, документальних, короткометражних та анімаційних стрічок, переважна більшість яких вийшла на екрани у 2010-2013 рр. 

В Івано-Франківську покази проходитимуть з 9 по 14 листопада у Центрі польської культури та європейського діалогу, в обласній філармонії та на базі Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: