fbpx

В Івано-Франківську відкрилась виставка унікальних виробів Романа Стринадюка

Культура 15:57, 12.03, 2015

У Музеї мистецтв Прикарпаття відкрилась виставка виробів косівського майстра декоративно-прикладного мистецтва Романа Стринадюка.

Виставка приурочена до 80-річчя з дня народження майстра. У 2010 році він, на жаль, відійшов у вічність.

Творчість Романа Стринадюка характерна продовженням традицій гуцульського мосяжництва. Митець майстерно використовував і поєднував різні матеріали і техніки. Поєднуючи фах інженера-механіка і мистецький талант, майстер творив унікальні вироби. Саме це і стало основою його творчості.

Він створював високохудожні вироби на сакральну тематику та інтер’єрного призначення. Займався і різьбярством.

"У наш час таких людей мало, щоб сиділи і займалися такою кропіткою справою. Люди намагаються якомога швидше зробити виріб, продати і заробити кошти. А Роман Стринадюк вкладав свою душу, терпіння. Він був загадковим, цікавим, душевним чоловіком. Він своєю позитивною енергетикою збагачував навколишній світ", – розповіла Іванна Равлюк.

До Івано-Франківська виставку привезла донька майстра Ліліана Ониськів. Оскільки роботи майстра зберігаються в багатьох музеях України та прикрашають колекції відомих особистостей світу, до експозиції увійшло небагато експонатів. Але рідні і цим особливо пишаються.

"Майстрів такого рівня, як мій тато, в Україні, можливо, одиниці, а може, і немає. Може, це не надто скромно, але так, напевно, і є. Тут не лише справа у техніці, вони мистецькі – багаті своєю ідеєю",  зазначила донька.

Вона розповіла, що над годинником, який також презентований на виставці, батько працював близько 25 років. Там, окрім творчого втілення, потрібно було й механічне. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: