fbpx

В Івано-Франківську відкрили виставку на честь автора епосу про гуцулів. ФОТО

Культура 14:18, 03.12, 2018

Сьогодні у краєзнавчому музеї відкрили виставку "Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)". До 130-річчя від дня народження автора твору "На високій полонині", який називають "Іліадою та Одиссеєю гуцулів" підготували документи й світлини з сімейних архівів родин Вінценза та італійського фотографа Чіпріані.

Голова Комітету ВР з питань культутри і духовності Микола Княжицький зазначив, що Станіслав Вінценз був "справді великим європейським інтелектуалом".

"Найбільше він любив Україну та гуцулів. Він вважав гуцульський світ невідкритою європейською Атлантидою", – сказав Княжицький.

Нардеп також розповів, що у Криворівні планують побудувати великий центр міжкультурного спілкування ім. Станіслава Вінценза, де сьогоднішня виставка експонуватиметься постійно.  

За його словами, вже є перекладений перший том "На високій полонині". На цей час над перекладом другого тому працює івано-франківський письменник Тарас Прохасько.

На відкритті консул Республіки Польща у Львові Томаш Коваль зазначив, що виставка мандрує Україною, наближаючись до малої Батьківщини Вінценза  Гуцульщини. Він наголосив, що постать Вінценза є неперсічною і викликає лише захоплення, хоча про нього мало хто знає.

"Подив викликає, що в той непростий час Вінценз дотримувався ідеї толерантності, співіснування та співпраці людей різних націй, культур та віросповідань",  зауважив Томаш Коваль.

1

"Запросіть друзів та знайомих, хай прийдуть та почитають про той світ, в якому ми жили, який знищила радянська система. Наше завдання – відбудувати такий світ, але значно кращий, набагато більше український, але разом з тим так само міжнаціональний і європейський",  додав Микола Княжицький.

Нагадаємо, Микола Княжицький презентував проект музею імені Станіслава Вінценза, який буде втілений у життя у селі Криворівня на Верховинщині, під час міжнародної конференції "Коло Вінценза: Майбутнє Карпат", що відбулася в червні цього року. А на початку листопада виставку відкрили у приміщенні Верховної Ради у Києві.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: