fbpx

В Івано-Франківську відзначили 96-у річницю завершення Першої світової війни

Наша історія 11:44, 12.11, 2014

В Інституті історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в Івано-Франківську 11 листопада відбувся круглий стіл на тему "Велика і забута", присвячений 96-ій річниці Комп’єнського перемир’я, що стало завершенням Першої світової війни.

Науковці, викладачі і студенти обговорювали не лише історичні питання, а й їхній зв’язок із сьогоднішнім днем, інформує Радіо Свобода.

"Події Першої світової війни мають багато паралелей, адже в її результаті з’явилося багато незалежних держав на теренах Австро-Угорської імперії, хоча, на жаль, Україна тоді не виборола незалежність, а тепер змушена відстоювати її", – зазначив доктор історичних наук Сергій Адамович.

Перша світова війна була для Галичини болючішою, однак залишається ще мало вивченою, стверджують історики.

"У вивченні цієї війни ми перебуваємо на самому початку, бо трошки вивчалося українське питання в роки Першої світової війни, але що стосується бойових дій, мирного населення, то досліджень мало; вивчення великої, але забутої війни тільки починається", – зауважив директор Інституту історії і політології, професор Микола Кугутяк.

Він повідомив, що з Відня, з австрійського архіву, привезли сотні документів, а також шість спогадів австрійських генералів про розгортання воєнних дій у 1914–1918 роках на території Прикарпаття. Серед них, приміром, неопубліковані спогади відомого письменника Штефана Цвейгера "Російська окупація Галичини". Всі ці матеріали вивчатимуть і публікуватимуть місцеві науковці.

Студенти університету провели благодійну акцію "Мак пам’яті". Вони продавали виготовлені власноруч червоні маки, які вважаються символом завершення Першої світової війни. Виручені кошти будуть передані на лікування 22-річного добровольця батальйону "Айдар" Олега Сухарєва, пораненого в липні на Луганщині, який три роки провчився на історичному факультеті університету.

Нагадаємо, цього року виповнюється 100 років від початку Першої світової війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: