fbpx

В Івано-Франківську вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола

Політика 13:14, 24.12, 2014

В Івано-Франківську відбулося віче, приурочене 77-річчю з дня народження громадсько-політичного діяча, одного з засновників та голови Народного Руху України В’ячеслава Чорновола.

Захід розпочався покладанням квітів до погруддя В’ячеславу Чорноволу на початку однойменної вулиці.

Перед громадськістю виступили заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, в. о. заступника голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк та голова Івано-Франківської крайової організації НРУ Ігор Шумега.

Нагадаємо, В’ячеслав Чорновіл був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Був засновником та головним редактором підпільного українського часопису "Український вісник". Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української Гельсінської спілки. Кілька разів був ув'язнений за "антирадянську пропаганду". Чорновіл у 1991 році балотувався у президенти і зайняв друге місце. Загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі на шосе під Борисполем.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: